Psihologinja: S hvaležnostjo in dobrimi dejanji krepimo svoje duševno zdravje

Med nami se na vse strani širi misel, da je tukaj najlepši čas v letu. Čas božično-novoletnih praznikov, odetih v ljubezen, toplino, zdravje ipd. Pozablja pa se, da za mnoge prazniki predstavljajo težavo, morda celo stisko.
Piše: Katja Hatunšek Lesjak, mag. psih., Zdravstveni dom Slovenske Konjice

Psihologinja Katja Hatunšek Lesjak.

Veliko poslušam ljudi, kako tarnajo, da je vse drugače, odkar nam dneve kvari nadležen virus. Da tudi prazniki niso več tisto, kar so bili, kaj vse pogrešajo, kaj vse bi imeli, si želeli.
Sama jih pozovem k razmišljanju – kaj pa nam manjka, kaj je tisto, po čemer hrepenite, česa si tako zelo želite? Ostanejo brez besed.
Menim, da nam dobra, pozitivna miselnost kljub korona situaciji ni bila odvzeta, da je v nas še vedno naseljena dobrota, sočutje, prijaznost.
Samo zavedati se moramo tega in vse to redno uporabljati. Hvaležnost za to, kar imamo v nas samih, je tista, ki dela ljudi srečne. S hvaležnostjo in dobrimi dejanji krepimo svoje duševno zdravje in s tem vplivamo na boljše lastno kot tuje počutje.
Obiščimo ljudi, ki so osamljeni, z nasmeškom polepšajmo dan neznancu na ulici, pohvalimo nekoga, opravimo klic s prijateljem, s katerim se že dolgo časa nismo slišali, pošljimo prijazno praznično voščilo …
S temi in podobnimi dejanji bomo osrečili sebe kot tudi druge in ni lepšega občutka, kot ta, da smo nekomu podarili trenutek sreče, zadovoljstva. Naj bo naš čas tisti, ki bo naše najdragocenejše darilo, katerega bomo podarili.

 

Oglas