Pšenične tortilje – osnovni recept

Sestavine:

· 220 g bele ali 190 g polnovredne moke

· čajna žlička soli

· žlica olja

· 120 ml vode

 

Priprava:

1. korak:

Moko in sol presejemo v skledo. S konicami prstov vmešamo malo olja in mešamo, dokler se zmes ne začne drobiti. Nato postopoma dodajamo vodo in zamesimo rahlo testo. Testo pregnetemo, oblikujemo hlebček, pokrijemo s skledo in pustimo počivati najmanj 15 minut.

2. korak:

Testo razdelimo na 14 delov in oblikujemo kroglice. Na pomokani deski vsako kroglico razvaljamo v krog s premerom 15 cm. Robove po potrebi porežemo.

3. korak:

Ne namaščeno ponev z debelim dnom segrejemo na srednje visoko temperaturo. Popečemo vsako tortiljo posebej, minuto in pol do dve minuti na vsaki strani. Ko se spodnja stran rahlo rjavo obarva, tortiljo obrnemo z lopatico za palačinke in opečemo še na drugi strani.

4. korak:

Če hočemo, da tortilje nekaj časa ostanejo tople, vendar ne presušene, jih zvijemo v folijo in spravimo na toplo v pečico. Če pa jih ne bomo nadevali oz. pojedli takoj, jih spravimo v hladilnik, nato pa lahko vsako tortiljo pred uporabo pogrejemo na ogreti ponvi.

Sveže tortilje, oziroma ploščat kruh, so odličnega okusa, nadevamo jih lahko s surovo ali popečeno zelenjavo in mesom.

Oglas