Provizije pri plačevanju položnic: Prek spleta je najugodnejše

Položnice. Vsak mesec znova moramo v banko ali na splet, saj nas čaka plačilo položnic, ki so se stekale v naš poštni nabiralnik ves mesec. Nekateri se na stroške provizij, ki jih zaračunavajo določene banke, požvižgajo, spet drugi imajo plačevanje položnic do potankosti dodelano. Ste vedeli, da lahko na leto, če izberete prave banke in načine plačevanja, po našem izračunu prihranite tudi več kot 600 evrov.

Za izračun smo vzeli predpostavko, da moramo vsak mesec poravnati štirinajst položnic, posamezni znesek na položnici je pod 200 evri in mi smo komitent banke, v kateri plačujemo. Če bi izbrali najcenejšo možnost, bi nas na letni ravni stale provizije nekaj več kot 65 evrov, če bi vzeli najdražjo, pa več kot 670 evrov. Izračunani letni prihranek je seveda zgolj teorija, ker v praksi zagotovo ne bi ubrali takšne poti. Še najmanj razlike med bankami je pri plačevanju položnic preko spletne banke, tu se namreč provizije ne razlikujejo veliko. Ob isti predpostavki kot zgoraj bi pri najcenejši spletni banki letno za provizije zapravili 42 evrov, pri najdražji pa nekaj več kot 70 evrov. Razlika je dobrih 28 evrov.

Dokaj ugodno plačevanje glede na spodnje tabele ponujajo tudi v določenih trgovinah in trafikah, kjer boste za provizijo pri plačilu ene položnice odšteli manj kot evro, a pogoj je, da je položnica opremljena s QR kodo. Za Celjane je pri plačevanju položnic stroškovno ugodna tudi Mestna blagajna, ki se nahaja v pritličnih prostorih Mestne občine Celje. Na okencih lahko plačate položnice brez provizij izdajateljev družb Simbio, Vodovod-kanalizacija, Energetika Celje, ECE, Habit, Sipro, Nepremičnine in Hiša prava ter razne globe ter položnice celjskih osnovnih šol, Glasbene šole Celje in vseh treh javnih celjskih vrtcev.

Celotna tabela provizij pri plačevanju položnic v poslovni enoti bank jutri v novem Celjanu.