Prostori Bistriškega Gorenja odslej v rokah podjetja AS System

Potem ko je v februarju obrat Gorenja v Bistrici ob Sotli zaprl svoja vrata, se ta sedaj ponovno odpirajo. Šmarsko podjetje AS System, ki se je odločilo za nakup obrata, si želi širitev svojega dosedanjega poslovanja na področju vijačnih izdelkov in jeklenih sider. Podjetje, ki danes zaposluje 54 ljudi, bo v Bistrici ob Sotli na začetku na novo zaposlovalo vsaj 15 sodelavcev, z leti pa si želijo to številko še povečati.

Obrat Gorenja v Bistrici ob Sotli je posloval devetintrideset let, z novim letom 2021 pa so se odločili, da obrat v Bistrici ob Sotli zaprejo, zaposlenim, nazadnje jih je bilo le še devetindvajset, v zlatih časih poslovanja tudi okoli sto, pa so dali možnost premestitve na delo v proizvodni obrat Rogatec; tistim, ki se za premestitev niso odločili, pa so izplačali odpravnino. Spomnimo, da so se v proizvodnem obratu v Bistrici ob Sotli vsa ta leta ukvarjali z dejavnostjo proizvodnje delov za gospodinjsko tehniko, proizvodnjo priključnic in relejev, sestavljali so termostate, zadnja leta pa so se ukvarjali s proizvodnjo vrat za hladilno-zamrzovalne aparate. Nad odločitvijo o zaprtju obrata je bil izjemno razočaran župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak, ki se je več let zavzemal, da bi obrat v njihovi občini ohranili ter s tem ohranili tudi zelo pomembna delovna mesta. Kljub temu da se je lokalna skupnost že takrat vključila v zgodbo prodaje podjetja ali prostorov, se to takrat ni zgodilo, so pa izjemno veseli, da je prodaja obrata uspela sedaj, ko se je za nakup odločilo šmarsko podjetje AS System. Po besedah direktorja podjetja Aleša Seidla se je njihovo podjetje za nakup obrata v Bistrici ob Sotli odločilo zaradi širitve svoje dejavnosti in s tem potrebe po novih prostorih. Podjetje, ki se ukvarja z vijačnim blagom in proizvodnjo jeklenih sider, bo razširilo svojo mrežo izdelkov, prav tako pa bodo v Bistrico ob Sotli dodali peč za toplotno obdelavo vijakov, po vsej verjetnosti pa bodo dodali še pakirnico, torej bodo nadaljevali z že utečenim delom podjetja v Šmarju pri Jelšah. Kot je ob tem še izpostavil Seidl, bo nova lokacija prinesla tudi nova delovna mesta. Že sedaj so obstoječemu kadru, trenutno jih je v podjetju zaposlenih 54, na novo zaposlili 6 sodelavcev, do začetka delovanja v novem obratu, ki ga napovedujejo z majem, pa načrtujejo še vsaj deset zaposlitev, v prihodnjih letih pa želijo število zaposlenih še povečati.

Nad novim obratom v Bistrici ob Sotli je navdušen tudi župan Franjo Debelak, ki ga veseli, da se bo podjetje AS System širilo v Bistrici ob Sotli, saj to prinaša tudi nove zaposlitvene možnosti za krajane. (K. C.)

Oglas