Prostofer: na Konjiškem, Zreškem, Vitanjskem, Oplotniškem že tisoče kilometrov

V občinah Slovenske Konjice, Zreče in Oplotnica imajo starejši občani možnost, da si naročijo brezplačni prevoz po nujnih opravkih, denimo v trgovino ali do zdravnika.

Zapeljejo jih prostovoljni šoferji, od tod tudi ime projekta – Prostofer. Preverili smo, ali starejši pogosto uporabijo to možnost.

Konjice

Na območju občine Slovenske Konjice so v projekt Zlate mreže, ki združuje prostovoljne šoferje po vsej Sloveniji, vstopili marca 2017. Sporočili so, da so letos do sredine oktobra z občinskim električnim vozilom po opravkih peljali 17 oseb, opravili so 94 prevozov in prevozili več kot 3.500 kilometrov.
“Do konca leta je še nekaj časa in lahko da bomo še presegli lanski dosežek. Lani so bili v celem letu opravljeni 104 prevozi, ki jih je koristilo 20 uporabnikov. Prevoze so izvajali trije prostovoljni šoferji, ki so opravili približno 3.057 kilometrov,” so zapisali na spletni strani Občine.
Sicer pa se uporabniki najpogosteje odpravijo do zdravnika, na fizioterapije, do trgovine in po drugih manjših opravkih.

Zreče

V Zrečah so k projektu Prostofer pristopili maja letos. Trenutno prevoze izvaja šest prostovoljnih voznikov, ki so do 8. novembra opravili že 52 prevozov. Po opravkih so zapeljali 17 oseb, v tem času pa prevozili 4.877 kilometrov. Uporabnike vozijo z najetim električnim vozilom BMW i3.
Tudi na Zreškem občani potrebujejo prevoz predvsem do zdravstvenih ustanov, največkrat pa jih zapeljejo izven meja občine, to je predvsem v Ljubljano in Celje, so sporočili z Občine Zreče. Prostofer je torej namenjen starejšim občanom, ki drugega prevoza do nujnih opravkov nimajo. Pa preverjajo, kdo je do brezplačnega prevoza upravičen?
“Občina ima vpogled v aplikacijo Zlate mreže, kjer je navedeno ime in priimek uporabnika, njegov naslov ter kdaj in kam točno želi, saj Občina v aplikaciji potrdi prevoz ter poskrbi za vozilo in pripravi potni nalog. Če je kakšen prevoz nejasno vpisan, preverimo zadevo na Zlati mreži ali pa pri uporabniku. Do sedaj še nismo zaznali zlorab, bomo pa v decembru organizirali skupni sestanek s prostoferji, da nam poročajo o težavah na terenu v prvih šestih mesecih njegovega izvajanja,” so pojasnili na Občini.

Oplotnica

Junija letos so v projekt Prostofer vstopili tudi v Oplotnici. Odtlej je šest prostovoljcev opravilo 65 prevozov. 67 oseb so z električnim vozilom Renault Zoe popeljali po opravkih in do 7. novembra naredili 2.717 kilometrov. Tudi na Oplotniškem najpogosteje uporabnike peljejo k zdravniku, pa tudi v lekarno in po nakupih, večinoma v Maribor, Slovenske Konjice, Slovensko Bistrico, občane iz bolj oddaljenih vasi pa tudi v Oplotnico. Do zdaj niso zaznali, da bi prevoz naročil kdo, ki do njega ni upravičen.


Potrebujete prevoz?
Prostofer je namenjen starejšim občanom, ki drugega prevoza nimajo. Če potrebuje prevoz, lahko pokliče brezplačno številko 080 10 10, v komunikacijskem centru pa posredujejo ustreznega voznika iz seznama. Nato se uporabnik in prostofer dogovorita za prevoz.


(Nina Krobat)