Proseni polpeti s peteršiljem

Sestavine za 4 osebe:

· skodelica prosene kaše

· 3 jajca

· 3 žlice ostre moke

· 3 šalotke

· šopek peteršilja

· sol in poper

· 2 žlici masla

· malo olivnega olja

 

Priprava:

1. korak:

Proso speremo pod vročo vodo, da odstranimo morebitne grenčine iz ovojnice. Skuhamo ga s tremi skodelicami vode, ki jo osolimo s 1/2 žličke soli. Ko voda zavre, proseno kašo na nizkem ognju pokrito kuhamo približno 15 minut, da proso vpije vso tekočino. Nato odstavimo in počakamo, da se malo ohladi.

2. korak:

Šalotke in peteršilj drobno sesekljamo, lahko uporabimo tudi kakšno drugo zelenjavo ali zelišče npr. por, špinačo, korenček ali drobnjak. V skledi z ročno metlico razžvrkljamo jajca in zmešamo z moko. V zmes vmešamo sesekljano šalotko, peteršilj in ohlajeno proseno kašo ter začinimo s poprom in soljo. Iz mase z rokami oblikujemo poljubno velike polpete.

3. korak:

V ponvi segrejemo mešanico olja in masla, polpete pečemo, dokler se na spodnji strani zlato rjavo ne obarvajo. Z lopatko jih previdno obrnemo in zapečemo še na drugi strani.

Proseni polpeti so lahko priloga ali predjed, s skledo sezonske solate pa jih lahko ponudimo tudi kot glavno jed.

Oglas