Priznanje NOVIC za življenjsko delo Konjičanki Julijani Kralj

Julijana Kralj. V uredništvu NOVIC so odločili, da se s priznanjem za življenjsko delo poklonijo tej izjemni Konjičanki.

Julijana Kralj iz Slovenskih Konjic je prejemnica priznanja za življenjsko delo po izboru uredništva lokalnega časopisa NOVICE.
Pravi, da nikoli ne dela zato, da bo prepoznavna, ampak zato, da se težave, ki jih zaznava, uredijo. In s svojimi več desetletnimi prizadevanji je mnogo stvari premaknila na bolje.

Pol stoletja prostovoljka

Skoraj pol stoletja je že prostovoljka. V letu 1972 je utrpela prometno nesrečo in bila prepeljana v takratni Zavod za rehabilitacijo invalidov, kjer je prvič začela delovati kot prostovoljka. Julijana Kralj je svoje življenje nato posvetila pomoči gibalno oviranim osebam, še posebej ženskam z gibalno oviro, ki so žrtve nasilja v družini. Razvila je program z nazivom Nasilje nad invalidi, ki je še danes edini tovrstni program v Sloveniji.
V letu 2000 je soustanovila Društvo Vizija in ga uspešno vodila skoraj 20 let. Z mnogimi napori in prizadevanji je dosegla, da je društvo oktobra 2009 odprlo osebam na vozičkih prilagojeno prvo varno hišo v Sloveniji. Lani je krmilo društva predala mlajši generaciji, a ostaja zelo aktivna članica in podpredsednica društva.
Za svoje delo je prejela številna priznanja, med drugim priznanje Naj prostovoljka 2011 v kategoriji žensk nad 30 let, srebrni grb Občine Slovenske Konjice, zlato plaketo in posebno priznanje za dolgoletna prizadevanja za izboljšanje življenja gibalno oviranih ljudi ob 40. letnici Zveze paraplegikov Slovenije, lani pa še najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva.

V ožjem krogu

Julijani Kralj so se s priznanjem za življenjsko delo poklonili v najožjem krogu uredništva NOVIC. Zaradi epidemije namreč niso mogli pripraviti svečane prireditve, na kateri bi slovesno razglasili naj osebnost minulega leta in dobitnika priznanja za življenjsko delo.
Urednik Aleš Mrzdovnik je Julijani Kralj izročil poseben kristalni pokal, kocko z vgraviranim imenom in fotografijo, ki ji bo Kraljeva namenila posebno mesto v svoji hiši. Nad odločitvijo uredništva je bila presenečena. Daljši pogovor z njo lahko preberete v današnji številki NOVIC.
(Nina Krobat)


Dosedanji dobitniki priznanj za življenjsko delo
2020 – Julijana Kralj
2019 – Anton Ofentavšek
2018 – Anton Kuzman
2017 – Jože Baraga
2016 – Jože Košir
2015 – Zdravko Ivačič
2014 – Florjan Jančič
2013 – Marijan Osole
2012 – Jože Fideršek


 

Oglas