Prezimovanje balkonskega cvetja

Jeseni balkonsko cvetje očistimo, večino (razen pokončnih pelargonij) porežemo in jih prestavimo v notranje prostore. Večini rastlin zadostuje temperatura okoli 10ºC, nekatere pa potrebujejo vsaj 15 ali celo 20ºC. Najprimernejši prostor za prezimovanje rastlin so neogrevane sobe, svetli hodniki in stopnišča, ter garaže in kleti z okni. Rastline v času počivanja ne gnojimo in le redko zalivamo. Enkrat na mesec bo dovolj.

Med prezimovanjem sproti odstranjujemo uvele dele rastlin in smo pozorni na bolezni. Pri prevlažnem in prehladnem prezimovališču se pogosto pojavi siva plesen. Ob toplih dnevih prezimovališče zračimo.

Pelargonije pustimo zunaj kar se le da dolgo. Ko nastopi dolgotrajno obdobje mraza, jih prenesemo v notranjost. Prostor za prezimovanje mora biti svetel in hladen s temperaturo nad 10ºC. Rastlinam odstranimo odcvetele cvetove in popke. Bršljankam skrajšamo poganjke. Zalivamo na dva do tri tedne.

Tudi nageljne prezimujemo v svetlem in hladnem prostoru ter zalivamo poredko, da jim ne zgnijejo korenine.

Za preostale okenske in balkonske rastline velja, da jih v jeseni porežemo in jim najdemo svetel prostor.

Posebnost je novogvinejska vodenka, kateri zagotovimo svetel in topel prostor s temperaturo od 18-20ºC in bodo cvetele tudi čez zimo.

Nekaterih rastlin pa vseeno ni vredno prezimovati. To velja za surfinije in milijon zvončkov, ker so močno nagnjeni k virusnim obolenjem. Tudi brahikome in modrega čudeža ne prezimujemo, saj lepše cvetijo mlajše, nove rastline.