Previdno: na Stenici opazili medveda!

Vse sprehajalce in obiskovalce gozda na območju Stenice, Male gore, Konjiške gore, Paškega Kozjaka in Pohorja pozivajo k previdnosti.

Ponoči so na Stenici (občina Vitanje) opazili medveda. S konjiške enote Zavoda za gozdove so vse obiskovalcev bližnjih gozdov na območju Stenice, Male gore, Konjiške gore, Paškega Kozjaka in Pohorja pozvali, da se držijo priporočil, kako se obnašati in ravnati v naravi pri srečanju z medvedom.
Bojan Bračič, vodja konjiške enote Zavoda za gozdove, je za Radio Rogla povedal, da gre verjetno za samca, ki je semkaj zašel z velenjske strani. Ne pričakuje, da se bo medved tukaj dolgo zadržal. Prav tako ni pričakovati, da bi ljudje z njim prišli v stik, saj se medvedi večinoma umaknejo ljudem. Pa vendar previdnost ni odveč.

Ne marajo presenečenj!

Fotografija je simbolična.

Medvedi ne marajo presenečenj. Z dobro razvitimi čutili za voh in sluh se ljudem večinoma uspešno izogibajo.
Če se želimo medvedu izogniti, moramo biti dovolj glasni, da ga ne presenetimo. Obisk v gozdu naj ne bo preveč tih, nase opozarjajte še posebej pri prehodu skozi gosto vegetacijo in na nepreglednem območju.
Nikoli ne hranite medveda, tudi če je videti prijazen in zvedav in ne približujte se mu, ko se hrani na truplu živali ali s klavniškimi odpadki. V večini primerov se medved od hrane umakne, vendar pa se lahko odloči, da bo vir hrane branil pred vsiljivcem. Psa imejte na povodcu.
Če pes naleti na medveda in ga razdraži, bo v iskanju pomoči medveda privedel naravnost k lastniku.

Ostanite mirni!

Fotografija je simbolična.

Ob srečanju z medvedom je najbolj pomembno, da ostanemo mirni in presodimo situacijo. Naslednji koraki se razlikujejo glede na okoliščine srečanja.
Ko medved zazna človeka, medved takoj zapusti območje, v večini primerov še preden zaznamo njegovo prisotnost.
Medved se lahko dvigne na zadnje noge, da preveri okolico. S to držo ne izkazuje napadalnosti, temveč radovednost. Opozorite nase z mirnim glasom. Medved bo tako zaznal bližino človeka in se umaknil.

Če srečamo medveda:

Z upoštevanjem spodnjih navodil, boste ob srečanju varni.

• Če medveda opazite na daleč, se počasi umaknite v smeri svojega prihoda in pustite medvedu dovolj prostora za nadaljevanje poti. Nikoli ne tecite!

• Če se vam medved približuje in vas še ni opazil, opozorite nase z mirnim glasom in se počasi umaknite. Medved ima slabo razvit vid, zato vas mora prepoznati kot človeka, hkrati pa mora zaznati, da ni v nevarnosti. Medved se bo v tem primeru praviloma umaknil. Kljub temu spremljajte njegovo vedenje.

• Če se znajdete v neposredni bližini medveda (tudi ko gre za medvedko z mladiči): obstanite, bodite mirni in se počasi umaknite v smeri, od koder ste prišli. Premikajte se počasi, brez hitrih gibov in brez kričanja.

• Ne mečite kamenja ali drugih predmetov proti medvedu. S tem bi povečali možnost napadalnega vedenja, saj se medved, ki se počuti ogroženega, lahko prične braniti.

• V izjemnih primerih lahko medved izvede tako imenovani lažni napad, pri katerem ne pride do fizičnega stika. Namen takšnega odziva je prestrašiti neželenega obiskovalca.

• V primeru napada se nikoli ne branite. Obstanite ali počasi lezite na tla z obrazom navzdol. Najverjetneje se bo medved ustavil tik pred vami in ne bo prišlo do fizičnega stika.

• Zelo težko je oceniti, ali gre za lažni napad. S pretvarjanjem, da ste mrtvi, preden pride do fizičnega kontakta, medvedu pokažete, da niste grožnja. Ko ležete na tla, položite roke okrog vratu, da zaščitite glavo in obraz. Vedite se pasivno. Poskušajte ostati čim bolj tiho do konca napada. Preden vstanete, preverite, ali se medved še vedno nahaja v vaši bližini.

• Zapomnite si: pred medvedom nikoli ne bežite ali plezajte na drevo. Medvedi so dobri plezalci in lahko v teku dosežejo hitrost do 50 km/h. Ujamejo vas lahko v nekaj metrih, ne glede na vrsto terena. Izjema je, ko lahko varno mesto (npr. avto) dosežete v nekaj korakih. (Nasvete zbral: Bojan BRAČIČ, vodja ZGS KE Slov.Konjice)