Presadimo lončnice

Rastline dan pred presajanjem temeljito zalijemo, da bodo korenine primerno vlažne. Ko lončnico presajamo, moramo koreninsko grudo razrahljati s koničasto palico, zunanji splet korenin pa razplesti in natrgati. Tako odstranimo staro in izrabljeno prst med koreninami in rastlino spodbudimo k hitrejši rasti v novem rastišču.

Paziti moramo, da se pri zahtevnejših rastlinah bolj posvetimo izbiri prsti, na primer pri azalejah, rododendronih in orhidejah. Če imamo hitro rastočo rastlino, izberemo lonec s premerom, ki je za en centimeter večji od prejšnjega. Po presaditvi je koreninska gruda nekaj manjša zaradi naših nujnih posegov. Če je rastlina z močnimi koreninami, izberemo lonec, ki ima premer večji najmanj dva, tri ali več centimetrov. Če ne zamenjamo lonca, rastlino posadimo v isti lonec ob dodatku sveže prsti.

Zelo pomembna je odprtina za odtok vode. Na dno damo nekaj črepinj ali grobega peska, nasujemo prst in nanjo položimo koreninsko grudo rastline. Potem jo obsujemo in potlačimo ob straneh s svežo prstjo. Sadimo kakšen centimeter do roba lonca, nikakor pa ne čezenj, saj bi s tem onemogočili učinkovito zalivanje. Takoj po presaditvi moramo rastline zaliti, da korenine dobijo stik z novo prstjo in da se ta nekoliko sesede.