Celje: Danes premiera težko pričakovanega muzikla o Veroniki Deseniški

Nocoj bo na Starem gradu v Celju premiera novega slovenskega muzikla z zgodbo o Veroniki Deseniški. Muzikal podaja pripoved o prepovedani ljubezni med Friderikom II. Celjskim in nižjo plemkinjo iz Desenic, ki jo ustvarjalci označujejo za slovensko zgodbo o Romeu in Juliji.

Muzikal pripravljajo dirigentSimo n Dvoršak, režiser Marko Plantan, asistent režije Luka Marcen, kostumografinji Rosana Knavs in Iris Kovačič, koreografinja Aja Zupanec ter oblikovalec in scenograf Matija Kovač, za 3D videomapping projekcije pa skrbita Tomislav Gangl in Jaka Kotnik. Prav za omenjene projekcije, ki so oblikovane posebej za notranje obzidje celjskega Starega gradu, verjamemo, da bodo eden od pomembnih elementov, ki bodo to produkcijo ločili od sorodnih, saj nam bo množica projektorjev omogočila, da mogočno historično stavbo z večstoletno zgodovino integriramo v scenografijo sodobne predstave in obiskovalce posrkamo v svet Celjskih grofov.

Zasedbo glavnih vlog imamo v celoti podvojeno, tako bosta kot Veronika Deseniška nastopili Eva Černe in Andreja Zidarič, kot Friderika Klemen Bunderla in Aco Bišćević, grofa Hermana bosta upodobila Marjan Bunič in Matija Bizjan, v drugih pomembnejših vlogah pa bomo lahko videli še Tjašo Hrovat, Mihaela Strnišo, Jako Mihelača in Boštjana Korošca.  Odločili smo se, da bomo igralki za še eno ključno vlogo, vlogo Elizabete Frankopanske, Friderikove prve žene, poiskali na avdiciji.

V zgodbi izpod peresa Janeza Usenika Veroniko, potem ko se po Elizabetini smrti poroči s Friderikom, Celjski grofje žrtvujejo, da bi se obranili pred napadalci, Friderik, ki je tudi v resnici bil tisti grof, ki je takrat trgu Celju podelil mestne pravice, pa v njen spomin zgradi mesto, ki bo še stoletja pričevalo o njuni ljubezni, ki bo preživela njiju in vso celjsko rodbino. Od tu tudi odločitev, da smo v promocijo uvedli srce iz zvezd, med katerimi najbolj izstopajo tri, postavljene v konstalacijo zvezd iz celjskega grba.

 

Več o projektu NAJDETE TUKAJ.