Pražen basmati riž z zelenjavo

Sestavine:

  • 200 g basmati riža
  • 100 g graha
  • 1 korenje
  • ½ rdeče paprike
  • 2 stroka česna
  • košček ingverja
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici temne sojine omake
  • 2 žlici (sezamovega) olja

Priprava:

  1. korak:

Riž skuhamo v osoljeni vreli vodi. Kuhanega ga na cedilu splaknemo in odcedimo. Razporejenega na velikem krožniku ga položimo v hladilnik, da se dodatno osuši.

  1. korak:

Če uporabljamo sveži grah, ga damo kuhati v slano vrelo vodo. Medtem olupimo in na tanke rezine narežemo korenje, sesekljamo česen, na manjše kose narežemo rdečo papriko in olupimo ter naribamo ingver.

  1. korak:

Na v veliki kozici ali voku segretem olju popražimo korenje, papriko, česen in ingver. Pražimo približno 2 minuti, potem dodamo še kuhan grah. Ko se zelenjava zmehča, v ponev stresemo riž in dobro premešamo. Mešanico popražimo in jo prelijemo s sojino omako. Po potrebi dodamo začimbe.

Za basmati riž je značilno, da se ne razkuha in ni lepljiv. V Indiji, od koder izvira, in celotnem Bližnjem vzhodu ga jedo z rokami, zato ni potrebe po lepljivosti kot pri hranjenju s palčicami.