Pravilno sušenje zelišč

Pravilno sušenje in hranjenje zdravilnih rastlin in zelišč je nujno, da se ohrani čim več hranljivih snovi.

Upoštevajte naslednje napotke:

  • nabranih cvetov in listov nikoli ne peremo, saj tako zgubijo okus in se hitreje pokvarijo;
  • nabrane rastline takoj razprostrite na ravno površino, da se ne pregrejejo;
  • vsako vrsto sušite posebej;
  • rastline lahko sušite tudi v manjših šopkih, ki jih obesite s cvetovi navzdol, med njimi pa pustite dovolj prostora, da bo zrak krožil;
  • liste, ki vsebujejo eterična olja, je treba hitro osušiti in pospraviti;
  • med sušenjem se barva listja ne sme izrazito spremeniti, saj to pomeni, da je prišlo do spremembe v sestavi aktivnih snovi;
  • cvetove je treba hitro osušiti, da ne spremenijo barve in da ohranijo aktivne snovi;
  • cvetove in zelene nadzemne dele je treba sušiti na toplem in senčnem mestu, nikoli na neposrednem soncu, saj bi močna svetloba uničila zdravilne snovi v rastlinah;
  • debelejše in bolj sočne dele rastlin je treba zrezati na manjše kose, saj se hitreje sušijo in lažje kvarijo;
  • plodove, še posebno bolj mesnate, se težje suši kot ostale dele rastline, zato jih je treba v čim tanjšem sloju izpostaviti toplemu zraku, da se čim bolje posušijo;
  • korenine in ostale podzemne dele je treba najprej očistiti in olupiti, potem pa takoj zmleti, da se posušijo;
  • sušenje skorje ni zahtevno, saj se ne pokvari tako hitro zaradi vsebnosti taninov;
  • rastline je treba sušiti na odprtem in zračnem mestu;
  • neposredno na soncu in pod višjimi umetnimi temperaturami se suši samo podzemne dele, semena, plodove in skorjo;
  • če nimate druge možnosti, lahko korenine sušite tudi v pečici na 50 do 60 °C; zaradi izparevanja vode iz rastline mora biti pečica kanček odprta;
  • sušenje v pečici ni primerno za cvetove in liste, niti na najnižji temperaturi, uporabite pa lahko dehidrator, a temperatura ne sme preseči 36 °C, korenine in lubje pa sušite pri temperaturi 50 do 60 °C;
  • rastline, liste in cvetove je treba sušiti, dokler se pod dotikom ne začnejo drobiti ali zašumijo, ko jih stisnete s prsti.

Pravilno shranjevanje

Posušene rastline bodo uporabne dlje časa, če jih boste pravilno shranili. Hlapljivo rastline, tj. rastline z eteričnimi olji, bodo dlje ostale uporabne, če se jih hrani v kovinskih posodah, obloženih s kuhinjskimi brisačami. Ostale sušene rastline se lahko shrani v papirnate škatle ali platnene vrečke, obešene v zračnem in suhem prostoru. Steklene posode uporabljajte le za krajšo hrambo rastlin. Dobro je, če se na posode napiše, katere rastline so v njih shranjene in datum nabiranja. Ne nabirajte prevelikih količin rastlin, če jih ne nameravate porabiti. Pustite jih v naravi.