Ponekod na Štajerskem že trgatve, vinogradniki se bojijo dežja

Ponekod na Štajerskem – zlasti na ljutomersko-ormoškem koncu, so s trgatvijo začeli že pred dnevi. Ta konec tedna naj bi se prvi trgači podali tudi v vinograde konjiškega Zlatega griča, a so trgatev zaradi dežja morali za nekaj dni prestaviti. 

Kot nam je povedala specialistka za vinarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor Tadeja Vodovnik Plevnik, grozdje lepo zori. Kjer so trgatev že začeli, so se najprej lotili grozdja za penine, ki še ni popolnoma zrelo. Nato začenjajo s trganjem zgodnjih sort, kot so ranina, rizvanec in muškat, srednje pozne sorte bodo na vrsti čez nekaj dni.

Na Konjiškem čez nekaj dni
Direktor Zlatega griča Silvo Žižek je napovedal, da naj bi trgatev na Konjiškem začeli v torek. Zaskrbljeno zre v nebo, saj napovedano deževje v vinograde v času trgatve ne prinaša nič dobrega.
Na to opozarja tudi specialistka za vinarstvo. “Ob ugodnih vremenskih razmerah pričakujemo dober letnik. A če bo dežja veliko, se bojimo gnilobe. Ob trgatvi bo tako treba biti zelo pozoren in ločiti grozdje na kakovostne razrede,” je opozorila Vodovnik Plevnikova.

(Nina Krobat)

 

Oglas