Pohorska omleta

Sestavine za 2 osebi:

    Testo

  • 2 jajci
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici moke

    Nadev

  • 3 žlice jagodne marmelade
  • 3 žlice kisle smetane
  • 6 večjih jagod
  • žlička sladkorja v prahu
  • nekaj listkov sveže mete
  • lonček sladke smetane

 

Priprava:

  1. korak:

Beljake stepemo v čvrst sneg, med stepanjem mu počasi dodajamo sladkor. Rumenjake penasto stepemo in pomešamo z malo stepenega beljaka, nato dodamo presejano moko. Z metlico narahlo premešamo in nežno vmešamo preostali sneg. Dobimo rahlo testo, ki ga vlijemo v okrogel pekač premera 25 cm, ki smo ga predhodno premazali z maslom in pomokali. Pečemo 15 minut v na 180 °C ogreti pečici.

  1. korak:

Za nadev jagode narežemo na manjše koščke in jih zmešamo s sladkorjem v prahu ter drobno narezano meto. Pustimo stati, da se okusi malo povežejo. Stepemo sladko smetano ter pripravimo marmelado in kislo smetano.

  1. korak:

Pečeno omleto stresemo na krožnik in počakamo, da se ohladi. Polovico omlete premažemo s kislo smetano in potresemo z jagodami. Drugo polovico premažemo z marmelado in jo zapognemo. Po vrhu potrosimo s sladkorjem v prahu in ob strani nabrizgamo stepeno smetano. V omleto lahko tudi odtisnemo vzorec z večjimi vročimi vilicami in takoj postrežemo.