Podčetrtek: S srečanjem na mostu v Sedlarjevem obeležili 15. obletnico Turistične cone Sotla

Občina Podčetrtek in Občina Zagorska Sela sta leta 2004 vzpostavili Turistično cono Sotla in s tem turistom omogočili lažji prehod preko meje. Leto za tem sta začeli s prijateljskimi srečanji na mostu v Sedlarjevem. Letošnje srečanje, ki je bilo že štirinajsto zapovrstjo je tako obeležilo 15 let Turistične cone Sotla.

Pred petnajstimi leti sta se občini Podčetrtek in Zagorska Sela dogovorili o vzpostavitvi posebne turistične cone, ki obsega naselja v maloobmejnem pasu od jeza na nekdanjem Vonarskem jezeru pri naselju Vonarje v Sloveniji in Harina Zlaka na hrvaški strani, do maloobmejnega prehoda Sedlarjevo na slovenski oz. Plavič na hrvaški strani. V sled tega je bila ustanovljena “Turistična cona Sotla – dolina izvirov zdravja”, ki je popotnikom in izletnikom na pešpoteh, kolesarskih stezah in vodnih poteh, vse od ustanovitve olajševala prečkanje državne meje ter s tem delala potepanje med posameznimi zanimivostmi območja še prijetnejše. Da pa se obmejna območja zelo dobro razumejo in povezujejo, dokazuje tudi vsakoletno srečanje na mostu prijateljstva v Sedlarjevem, ki je letos potekalo že štirinajsto leto zapored.

Na mostu med Plavičem in Sedlarjevem sta sosednji občini ponovno pripravili kulturno-zabavno popoldne, ko so se srečali krajani z obeh strani Sotle, ob nagovorih pa je župan Peter Misja izpostavil projekte, ki se navezujejo na obe državi in na kraje ter dejal: “Velika želja je, da ostanemo še naprej tako dobri prijatelji, kot smo bili do sedaj, kajti le prijateljstvo in dobro sodelovanje lahko še dodatno razvijeta to območje.”              Z besedami župana sta se strinjala tudi načelnica Zagorskih Sel Ksenije Krivec Jurak, ki si želi sodelovanje še podkrepiti, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar pa se veseli vseh začrtanih projektov.

»Vesel in ponosen sem, da sem letos ponovno tukaj z vami na mostu prijateljstva. Kljub temu, da je to meddržavni most, mu mi rečemo most prijateljstva in to je dokaz dobrega sodelovanja med obema občinama. To dobro sodelovanje smo ljudje na eni in drugi strani Sotle znali negovati v vsem preteklem času, vem, da to isto počnemo sedaj, in verjamem, da bomo to znali početi tudi jutri,« je dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Skupaj z državljani z obeh strani Sotle se je veselil tudi član hrvaškega sabora Siniša Hajdaš Dončić, ki ga veseli, da meja ljudi me ločuje, ampak jih povezuje.

Kakšno sodelovanje napovedujeta župana prijateljskih občin Peter Misja in Ksenija Krivec Jurak pa boste lahko prebrali v Rogaških novicah. (Karmen Cvirn)