Podčetrtek: Podpisali namero o ureditvi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Sveta Ema

Danes sta župan Podčetrtka Peter Misja in ministrica za šolstvo znanost in šport dr. Simona Kustec podpisala namero o ureditvi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, ki bo vzpostavljen v objektu nekdanje stare šole Sveta Ema.

V Občini Podčetrtek že nekaj časa tli želja, da bi v Občini vzpostavili Center šolskih in obšolskih dejavnosti. Dejavnosti na tem področju so se začele odvijati po jesenskem obisku vlade v naših krajih. Občina je o obnovi stare šole pri Sveti Emi razmišljala že dlje časa, po predlogu o ustrezni vsebini pa je danes prišlo do podpisa namere o ureditvi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti.

Ministrica dr. Simona Kustec je ob podpisu dejala: »Pred nekaj meseci, v sklopu vladnega obiska tukaj, smo skozi pogovor prišli do spoznanja, da regija, kraj in hkrati celotna država, potrebuje prav v tem okolju Center za šolsko in obšolsko dejavnost, poznano tudi kot Šolo v naravi. Spoznali smo, da bi se veljalo potruditi, da bi ravno v Podčetrtku in okolici to izpeljali. To se je zgodilo. Danes smo podpisali pismo o nameri, kar pomeni, da smo kmalu prišli od besed k dejanjem. Verjamem, da se bo celoten projekt začel kmalu odvijati. Potrebna bo adaptacija objekta, vzpostaviti bo potrebno nekaj prostorov, učilnic, potrebna je vzpostavitev spalnega dela in vse potrebne infrastrukture, da bo lahko center zaživel. V tem okolju je veliko kulturnih, zgodovinskih in naravnih znamenitosti, ki bodo zelo primerno učno okolje, kadar pa bodo prostori prazni, pa verjamem, da se bodo lahko uporabili tudi za širšo turistično dejavnost.« Kot je še izpostavila ministrica, bo objekt služil izobraževalnim namenom v naravi, saj otroci že vrsto let obiskujejo CŠOD-je po celotni državi. Prvi preračuni so narejeni, ker gre za celovit poseg, je ocenjena vrednost 250.000 evrov. Ministrstvo bo pri izpeljavi zastavljenega projekta sodelovalo tudi z občino Podčetrtek, ki mora v tem delu izpeljati še zavezo odkupa dela zemljišča, ki pa je kot pravi župan Podčetrtka Peter Misja le še formalnost. »Projekt že ima idejno zasnovo, s podpisom namere pa dobiva zagonski veter. Verjamem, da bo nekje v letu, dveh, projekt tudi zaključen,« še dodaja Misja.

Več pa v tiskani izdaji Rogaških novic. (K. C.)

Oglas