Podčetrtek: Podpisali namero o gradnji doma starejših

Danes so v Podčetrtku minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, župan Podčetrtka Peter Misja in direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel, podpisali namero o začetku gradnje doma starejših Podčetrtek. Vrednost naložbe je ocenjena na 3 milijone evrov, novo zgrajen dom pa bo sprejel 26 uporabnikov institucionalnega varstva in 15 uporabnikov dnevnega varstva.

V Občini Podčetrtek se veselijo, saj so danes podpisali sporazum o skupnem interesu izgradnje infrastrukture za varstvo starejših. Kot je ob podpisu povedal minister Janez Cigler Kralj, so na ministrstvu takoj v začetku mandata pristopili k naložbam v oskrbo starejših. “Dom starejših Šmarje pri Jelšah je bil eden najbolj obremenjenih ob izbruhu epidemije v prvem valu. Izkazalo se je, da je njegova arhitektura zastarela in na podlagi tega smo se odločili, da bo ta dom eden prvih, ki bo deležen možnosti razbremenitve osnovne enote. Razbremenili ga bomo s tremi enotami, in sicer v Kozjem, Rogatcu in tudi v Podčetrtku. S tem bomo zagotovili višji standard namestitev za naše babice in dedke, to pomeni, eno, dvo posteljne sobe, več posteljne pa se ukinejo, saj bo to pomenilo tudi večjo odpornost v boju proti raznim epidemijam. Covid epidemija je vlaganja v tovrstne investicije samo podkrepila in pospešila, tako da imamo na voljo veliko različnih virov financiranja. Zahvaljujoč dobrim pogajanjem celotne ekipe, najprej vladne ekipe v Bruslju in nato ekipe našega ministrstva v postavljanju proračunskih dokumentov, imamo poleg različnih virov na voljo tudi visoke vsote. Vse to bomo s pomočjo ekip domov za starejše spravili v gradnjo domov,” je ob obisku poudaril minister.

Ob podpisu je bil seveda navdušen tudi župan Peter Misja, kljub veliko dela v prihajajočem obdobju pa se novosti na tem področju veseli tudi direktorica Doma starejših Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel. Začetek gradnje doma je predviden v prihodnjem letu, zaključek pa v letu 2023, ko bi naj bili končani tudi izgradnji domov v Kozjem in v Rogatcu.

Več o tem pa v prihodnji številki Rogaških novic. (K. C.)

 

Oglas