Po uničujočem vetru ocenjujejo škodo, najhuje na Bistriškem in Konjiškem

Uničujoči veter, ki je v nedeljo in ponedeljek pustošil tudi po Štajerskem, je povzročil precej škode. Najhuje je bilo tudi na Bistriškem, Konjiškem, Zreškem. 

Zdaj, ko se je veter umiril, je čas za ocenjevanje škode. Prve ocene bodo predvidoma znane že danes oziroma v prihodnjih dneh.

Na Bistriškem več kot 70 odkritih streh

Več kot 70 poškodovanih ostrešij na stanovanjskih objektih, delno razkriti strehi na šolah na Šmartnem ter v Tinju, štirje poškodovanih avtomobili – to so posledice včerajšnjega močnega vetra v Slovenski Bistrici in okoliških krajih.
Poleg tega je veter podiral drevje in veje na ceste, uničenih je tudi več drogov javne razsvetljave, ponekod v Ritoznoju in Kovači vasi pa so bili nekaj časa tudi brez elektrike. Že zjutraj so zaprli tudi vse parke v mestu in odsvetovali gibanje v bližini drevja oz. tam kjer je obstajala nevarnost razkrivanja strešne opeke.
Kljub škodi na objektih in komunalni infrastrukturi pa zaradi vetra na Bistriškem ni bil nihče poškodovan, prav tako ni bilo potrebno nikomur zagotoviti nadomestnega bivališča.

Samo za strehe 120 tisočakov

Stanovalcem so na pomoč najprej priskočili gasilci in strehe prekrivali s folijo, če bi prišlo do padavin, je povedal bistriški podžupan Stanislav Mlakar in dodal, da je pri pomoči v ponedeljek sodelovalo 115 gasilcev iz desetih tamkajšnjih prostovoljnih društev. Ti tudi danes še opravljajo ogled območja z drevesi, ki bi jih zaradi poškodb morda morali podreti, da ne bi ogrožali varnosti ljudi.
Po dosedanji oceni naj bi škoda samo zaradi poškodovanih streh znašala okoli 120.000 evrov, zagotovo pa bo vsaj še toliko denarja potrebnega tudi za odpravljanje posledic v naravi in čiščenja površin. Organiziranega popisa škode ne bodo opravljali, saj škoda ne bo presegla višine, predpisane v primeru naravnih katastrof, ko bi lahko računali na državno pomoč, poroča STA.

Konjiško, Zreško: prijavite škodo

V občinah Zahodnoštajerskje regije so včeraj do 18. ure sprejeli kar 489 klicev na pomoč. V 20 prizadetih občinah na tem območju je skupaj posredovalo 46 gasilskih enot s preko 200 gasilci.
Po podatkih Centra za obveščanje RS je v konjiški občini veter med drugim razkril 19 streh na stanovanjskih hišah, en industrijski šotor in en hlev v Tepanju. Eno od podrtih dreves je padlo na vozilo. Cesta Konjiška vas – Kamna Gora je bila neprevozna.
V občini Zreče so zabeležili 18 razkritih stanovanjskih hiš, 3 razkrita gospodarska poslopja in kar 4 podrte električne drogove. V Vitanju je razkrilo po eno stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje.
Občini Slovenske Konjice in Zreče sta občane že pozvali, da sporočijo morebitno škodo na objektih, ki je nastala zaradi močnega vetra v nedeljo in ponedeljek. Informacije zbirajo še danes popoldne.

Obsotelje in Kozjansko

V občini Šmarje pri Jelšah so zabeležili osem odkritih streh na objektih, podrt elektro drog je povzročil požar podrastja pri Aqualuni. V Šentjurju je veter odkril streho na knjižnici in še na treh drugih stavbah.