Po setvenem koledarju bo kmalu čas za setev plodovk, kot sta paradižnik in paprika.

Če bomo sami doma vzgojili sadike je potrebno najprej izbrati sorte, katerih sadike bomo vzgajali, zemljo za setev, ki naj bo zračna in odcedna, setvene platoje (plastika ali stiropor) in sobne kalilnike, ki so trenutno zelo v modi.

Sobni kalilnik ima pokrov, s katerim vzdržujemo stalno temperaturo. Plodovke imajo rade toplo in ne prenašajo nihanja temperature.

Pred setvijo semena namočimo v vodo (6 do 8 ur), da zmehčamo njihovo ovojnico. S tem omogočimo hitrejše kaljenje in rast.
Za vzgojo sadik izberemo primeren svetel prostor, npr. okensko polico na severu ali vzhodu, kjer ni preveč direktnega sonca. Tja postavimo setveni plato.

Mešanico zemlje, v katero smo sejali oziroma sadili, enakomerno vlažimo – rosimo. Ko rastline zrastejo do dveh pravih listov, jih presadimo v lončke, lahko tudi šotne. Ti imajo dobro lastnost, da preprečijo šok, ko rastlino presadimo na prosto. Sadike posadimo kar z njimi.

Pomembno je, da posejane rastlinice ob presajanju niso prevelike, ker lahko poškodujemo njihove korenine. Pri vzgoji sadik moramo biti previdni z zalivanjem. Preobilno zalivanje lahko povzroči gnitje korenin, pri papriki pa odpadanje listov. Enako velja za feferone.