Pljučnik pevcem pomaga pri hripavosti

Kot poparek pljučnik pomirja dihalne organe, če smo prehlajeni. Mešamo ga lahko z drugimi zelišči, ki nam lajšajo prehladne težave.

Pljučnik vsebuje zdravilne snovi, ki predvsem učinkujejo na dihala in je enakovreden ozkolistnemu trpotcu. Kot domače zdravilo uporabljamo tako cvetočo rastlino kot velike liste, ki učinkujejo posebno pri  kašlju, gripi, bronhitisu.

Nabiramo zel brez korenine ter liste in jih hitro posušimo pri temperaturi od 30 do 40 °C, lahko v sušilniku, v senci na toplem prostoru ali na krušni peči v tankem sloju, da ostane lepa zelena barva, sicer nam rada potemni, s čimer uničimo zdravilne učinkovine. Dobro posušeno rastlino hranimo eno leto v papirnatih vrečkah, kartonskih škatlah ali v vrečkah iz blaga. Največ učinkovin bo ostalo, če jo shranimo v steklenih kozarcih v temnem prostoru.

Pevci naj bi vedeli, da pljučnikov čaj zdravi hripavost in vnetje v grlu, če ga pijemo ali pa grgramo. Čaj zavira vnetja, pospešuje tudi izločanje seča, blaži vnetje sluznice v prebavilih, v ustih in žrelu. Zdravi mehur, če ga pijemo kot čaj.