Plemiška rodbina Windisch-Graetz: Princesa Lotti pomaga lačnim

Lotti Henley. Rodila se je v konjiškem dvorcu Trebnik v rodbini Windisch-Graetz, že več let se ukvarja z dobrodelnostjo.

Rodbina Windisch-Graetz je bila ena najbolj uglednih plemiških rodbin habsburške monarhije. Zasnovala sta jo knez Hugo Weriand Windischgrätz in njegova žena Christiane Marie, rojena von Auersperg, ki je bila priljubljena med ljudmi zaradi svoje srčnosti, plemenitosti in tudi dobrodelnosti. Dandanes mnogim pomaga tudi njena vnukinja Lotti.
Lotti odraščala na Trebniku
Na današnjem slovenskem ozemlju je imela rodbina Windisch-Graetz v lasti obsežna posestva in gradove, na Konjiškem Žičko kartuzijo, Grad in dvorec Trebnik, v katerem se je rodila princesa Lotti in je v Konjicah tudi odraščala. 95-letna Lotti Henley že desetletja živi v Londonu, kjer je zasnovala dobrodelni projekt, s katerim nahranijo tudi tisoč brezdomcev na en večer.
Lotti Henley je v intervjuju za angleški spletni portal Mirror med drugim povedala, da je bila med drugo svetovno vojno tako lačna, da je sesala kamenje in žvečila plevel. In ker meni, da danes ne bi smel biti nihče lačen, je s prijateljema soustanovila dobrodelno organizacijo Plan Zheroes.

Iz obilja v pomanjkanje
Za Lotti je bila lakota med vojno povsem nova izkušnja. Stara je bila komaj 19 let, ko je začela pomagati zdravstvenemu osebju v vojaški bolnišnici, po vojni pa so Lotti in njeno sestro Iko poslali v taborišče razseljenih oseb v Münchnu, ki so ga vodili Rusi. Razmere so bile tudi tam grozne. »Begunce so enkrat ali dvakrat na dan nahranili z majhno porcijo vodne juhe, zato so ljudje stradali. Nihče ni smel zapustiti taborišča. A so se vojaki kasneje odločili, da lahko taborišče s sestro zapustiva,« je še povedala Lotti.  (Več v tiskani izdaji NOVIC) 

 

Oglas