Planinski dom na Boču ima novega najemnika

Pogovarjali smo se z Oliverjem Čobcem, novim najemnikom planinskega doma na Boču. Čobec, poleg tega tudi lastnik turistične agencije, pravi da je »poročen s turizmom«.

Kako to, da ste se  odločili postati najemnik?

Tej odločitvi je botrovalo več dejavnikov. Jaz izviram iz Drevenika, sicer pa živim v Poljčanah. Poleg tega sem si zmeraj želel imeti veliko posestvo, zaradi sebe in zaradi konj, ki si jih želim nekoč imeti ob sebi. Sem lastnik turistične agencije, ki pa jo je epidemija precej prizadela in tako delamo v precej manjšem obsegu kot dobro leto dni nazaj. Zavedam se, da zaradi koronavirusa dela v enakem obsegu, kot smo ga imeli pred epidemijo, ne bo še nekaj let. In ko je prejšnji najemnik dal odpoved, sem zaznal, da je to super trenutek zame, zato sem se prijavil na razpis. Verjamem, da bo domači planinski turizem paraden konj še vsaj nekaj let.

Kakšne cilje ste si zastavili ob prevzemu doma?

Boč kot destinacijo si želim razviti v nekaj več. Povezati si želim Boč z Makolami, Rogaško Slatino, Šmarjami pri Jelšah in Poljčanami z različnimi storitvami, kot so denimo transferji. Smiselno bi bilo povezati Donačko goro in Boč, morda kasneje tudi Konjiško goro – torej da bi ljudje iz ene destinacije lahko pešačili na drugo, pa jim ne bi bilo potrebno skrbeti za prevoz nazaj. Boč si želim razviti tudi v kulinaričnem smislu, poskusiti si želim zaščititi določene jedi iz tega območja in vključiti čim več lokalnih ponudnikov hrane in ljudi, ki bi si želeli biti del te zgodbe. Razmišljal sem tudi o turističnih aranžmajih za zaključene skupine, v katere bi vključili ogled lokalnega okolja. Imam tudi vizijo v našo zgodbo povezati lovske družine in urediti kolesarske poti, ki bi bile ločene od planinskih poti. Idej je veliko, vendar se jih lotevam postopoma, korak po korak.

Dom ste minule mesece prenavljali. Kaj vse ste že prenovili?

Najprej smo skupaj s Planinskim društvom Poljčane naredili platoje in s tem uredili teraso, potem smo naredili drenažo, uredili novo kuhinjo in prenovili sanitarije. S sobami nismo imeli dela, saj so bile pred dvema letoma prenovljene in so za planinsko kočo na zelo visokem nivoju. Prenova je v veliki meri že končana, dokončati še moramo nadstrešek nad letno kuhinjo, na kateri bo sončna terasa poimenovana Plaža Boč. Uredili še bomo škarpe. Poleg tega se je Planinsko društvo prijavilo na razpis za energetsko obnovo koč, tako da, če dobimo sredstva, bi prenovili fasado, uredili ogrevanje s toplotno črpalko in namestili sončne celice za pridobivanje lastne elektrike.

Zakaj je vredno obiskati Boč?

Boč je zanimiv v številnih pogledih. Je planina, ki je zanimiva tako za najmlajše kot tudi najstarejše. Koča je dostopna z avtomobilom in avtobusom, Poljčane kot izhodiščna točka za pohodnike pa so za obiskovalce iz drugih krajev dostopne tudi z vlakom. Boč je poučna destinacija tudi za otroke, saj gre za osameli kras – zadnji taki primerek v Sloveniji. Tukaj so vidni kraški pojavi, za cerkvijo je požiralnik, tukaj so tudi vrtače, uvale, formila, na poti do stolpa so kraške jame … O tem področju je tudi veliko legend, ki ta prostor popestrijo tudi z zgodovinske plati. Tukaj je tudi učni poligon, posebnost pa je velikonočnica, ki je zaščitena cvetlica. Tukaj je tudi naša ponudba hrane in možnost prenočitve – to je zanimivo predvsem raznim skupinam. Sobe so po velikosti različne, imamo od sob za dve osebi do večposteljnih sob. Štiri sobe so hotelskega tipa z lastnimi kopalnicami. Ponudimo pa lahko tudi skupinsko sobo za predavanja in podobno.

Celoten intervju si lahko preberete v junijski številki Bistriških novic. (A. Sobočan)

Oglas