Pita s kakiji

Sestavine:

  • 60 ml kakijeve ali marelične marmelade
  • 700 g zrelih vanilija kakijev
  • 3 žlice sladkorja
  • žlička naribane limonine lupinice
  • 2 žlici mleka za premaz testa

Testo:

  • 260 g gladke moke
  • četrt žličke soli
  • 170 g masla
  • 2 žlici vode

Priprava

  1. korak:

V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo. Po mešanici potrosimo na kocke narezano hladno maslo. Maščobo s konicami prstov hitro vgnetemo v suhe sestavine ter mešanico pri tem dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo dve žlici mrzle vode in vse skupaj na hitro pognetemo, da dobimo testo, ki ga sploščimo v disk, zavijemo v folijo in za eno uro shranimo v hladilnik (če je testo presuho, dodamo še eno ali dve žlici hladne vode).

  1. korak:

Kakije narežemo na 4 milimetre debele rezine in jih posladkamo z dvema žlicama sladkorja in limonino lupinico.

  1. korak:

Testo razvajamo v krog debeline 4 mm. Previdno ga preložimo na nizek pekač, obložen s peki papirjem, in premažemo z marmelado. Pri tem pustimo 3 cm praznega roba. Po marmeladi v krogu razporedimo rezine kakija tako, da se med seboj malo prekrivajo. Nenamazano testo zapognemo proti sredini, da z njim delno prekrijemo sadje.

Premažemo ga z mlekom in potrosimo z malo sladkorja. Pito pečemo v na 200 oC ogreti pečici približno 40 minut oz. toliko časa, da se testo lepo zlato rjavo obarva.