Petra Mrzdovnik: “Glasba me napolnjuje in z njo si hranim dušo”

Petra Mrzdovnik. Po rodu Vitanjčanka, zadnjih 16 let pa Zrečanka, je že od malih nog vsestransko aktivna.

Profesorica matematike in fizike po izobrazbi, po duši pa glasbenica. Že v otroštvu se je kot hči glasbenika srečala s svetom glasbe in nastopanja na odru. Svojo glasbeno pot je začela v Glasbeni šoli Celje, z igranjem klavirja, vseskozi je tudi prepevala v pevskih zborih in sodelovala z različnimi ansambli, nazadnje je pomagala obuditi ansambel Zreški kovači. Izkušnje uporablja kot mentorica dijakom pri šolskih prireditvah, saj že 18 let poučuje na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli v Celju. Ob letošnjem kulturnem prazniku je prejela priznanje Občine Zreče.

Petra Mrzdovnik.

Po izobrazbi ste profesorica matematike in fizike, po duši pa glasbenica. Čeprav gre na videz za dve nezdružljivi področji, pa imata matematika in glasba tudi veliko skupnega. Bi se strinjali? Kaj vi jemljete iz obeh svetov?
Zagotovo se strinjam. Nekje sem prebrala, da glasbenik matematiko čuti, matematik pa glasbo misli. Matematiki glasbo zato morda bolj razumemo in jo morda znamo še bolj ponotranjiti. Pri matematiki moraš misliti, to je naravoslovna in abstraktna veda – dijakom vedno rečem, da je matematika hrana za možgane; glasba pa je vrsta umetnosti in izraz človekove duše.
Glasba me dejansko napolnjuje in z njo si hranim dušo. Neizmerno uživam, ko pojem. Uživam pa tudi ob poslušanju dobre glasbe, klasične, zabavne ali narodnozabavne. Občasno tudi kaj zaigram na klavir s svojima otrokoma, zaključeno imam nižjo glasbeno šolo za klavir.
Neizmerno pa uživam tudi v svojem poklicu, v poučevanju matematike in fizike na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje.
Zaradi očeta glasbenika ste že zgodaj spoznali glasbene odre. Se spomnite svojega prvega nastopa? Bi rekli, da vam je bila glasba nekako položena v zibelko?

Z družino.

Starša sta mi povedala, da sem bila zelo glasna, ko sem privekala na svet. Nato sem celo otroštvo rada prepevala in se udeleževala raznih nastopov. Imela sem tudi solo točke v osnovnošolskem pevskem zboru. Spominjam se tudi nastopov v vrtcu, tudi svojega prvega – na takrat tradicionalni prireditvi ‘Vitanje igra in poje’ sem prepevala ‘Debelo deklico’ skupine Agropop. Celo vem, kako sem bila oblečena – rjave hlače, rumen pulover in ‘bež’ škornji – takrat sem bila tudi bolj okrogle postave, tako da je bila ta pesem kot nalašč zame (smeh).
Glasba in ljubezen do nje sta mi bila zagotovo položena v zibelko, za kar sta zaslužna mami Majda in oče Mirko Polutnik. Vedno sta me podpirala in spodbujala na glasbeni poti. Vozila sta me na nastope, skrbela za mojo podobo in se vedno veselila mojih glasbenih uspehov, za kar sem jima neizmerno hvaležna.
Celoten pogovor s Petro Mrzdovnik preberite v zadnji številki lokalnega časopisa NOVICE.

Oglas