Petek, 12. april – kaj se danes dogaja na Štajerskem?

* V spomin na polet prvega človeka Jurija Gagarina v vesolje danes po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan astronavtike. Pred točno 58 leti je v vesolje poletel Jurij Gagarin. Njegov kip je tudi v Centru Noordung v Vitanju. Danes bo Vitanje s tem namenom obiskal ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev.

* “Volitve niso igra na srečo”, pred letošnjimi evropskimi volitvami državljanom sporočajo Socialni demokrati. Skozi interaktivne aktivnosti bodo popoldne to skušali prikazati tudi na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah. Dogodka se bosta med drugim udeležila kandidata SD za evropska poslanca dr. Milan Brglez in Neva Grašič. Brglez bo s konjiškim županom Darkom Ratajcem ob tem odigral partijo šaha, s čimer bosta oba akterja simbolično vlekla prave poteze pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament.

* Danes bo po Slovenskih Konjicah potekala čistilna akcija. Akcijo, ki jo Javno komunalno podjetje Slovenske Konjice organizira skupaj s konjiško občino pripravljajo v sklopu prihajajočega svetovnega dneva Zemlje. Pridružili so se konjiški javni zavodi, nekatera podjetja in krajevne skupnosti.

* 9. nogometni turnir veteranov v počastitev celjskega občinskega praznika in v spomin na generala Maistra bo danes na I. gimnaziji v Celju.

* V Šentjurju se danes začenjajo prireditve Šentjurjevega 2019. Gre za največjo turistično prireditev v občini.

* Start up vikend za mlade se danes začenja v Skazovi hiši v Šmarju pri Jelšah. V dvodnevnem programu bodo mladi s podjetniškimi idejami, dobili informacije, kako te (ideje) najbolje spraviti v življenje.

* Na celjskem sodišču se začenja sojenje nekdanjemu direktorju TEŠ-a Urošu Rotniku. V sostorilstvu je obtožen preprečitve dokazovanja

* v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur se bodo z igro Anonimni hipohondri drevi predstavili gledališčniki Epik teatra.

* Modni spektakel z veliko modno revijo bo popoldne v City centru Celje.

* Stand up: EU ni hec z Gašperjem Bergantom in Alešem Novakom bo nocoj v celjskem Narodnem domu. Turneja Skečoholikov je del vseevropske akcije Tokrat grem volit.

* Otroški in mladinski pevski glasovi bodo zazveneli na osnovni šoli v Šmarju pri Jelšah. V okviru območnega srečanja zborov bo popoldne revija otroških zborov, zvečer še mladinskih zborov.

* Komedijo Figule fagole bodo zvečer uprizorili v kulturnem domu v Šmarju pri Jelšah. Z delom sicer neznanega avtorja se bo predstavila dramska skupina iz Šentvida pri Grobelnem.

* V Slovenski Bistrici bo tradicionalna prireditev Cvetni petek, pozdrav pomladi. Kramarski sejem in prireditev bo na ustaljenih lokacijah na Partizanski cesti, na dvorišču bivšega Crouzeta ter na dvorišču Bistriškega gradu. Zaigrali bodo godbeniki Spodnjepolskavske godbe in zaplesale plesalke Twirling kluba Sašo.

* Koncert Mariachi Los Caballeros bo nocoj v Viteški dvorani Bistriškega gradu. Los Caballeros so prva hrvaška mariachi skupina, ki igra avtentično mehiško glasbo. 12-članska skupina je na tem glasbenem področju svetovno priznana skupina.

* Ustvarjalne delavnice, na katerih bodo izdelovali dekoracije iz krep papirja in folije bodo popoldne v prostorih Turističnega društva Samostan Studenice.