Monografija: Pestra zgodovina Stranic med platnicami

Stranice se ponašajo z monografijo, ki jo je napisa Franci Šet. Na Stranice preselil pred približno petdesetimi leti in kraj vzljubil.

Ker je Franci Šet vsestransko aktiven v kraju, med drugim tudi v gasilskem društvu, je že pred časom začel pisati gasilsko kroniko, potem pa se je sčasoma porodila zamisel, da bi napisal monografijo Stranic. V njej je zbral številne zanimiva dejstva iz zgodovine kraja in jih nadgradil s fotografskim gradivom. Te dni je knjigo predstavil sokrajankam in sokrajanom, ki jo že z zanimanjem prebirajo. “Menim, da bi monografija morala najti svoje mesto v vsakem domu na Stranicah,” je na predstavitvi knjige med drugim dejal nadškof Marjana Turnšek, saj je po njegovem mnenju dragocena popotnica za zdajšnje in bodoče generacije Straničanov. “Vsebina knjiga nas vodi skozi pestro in dinamično zgodovino Stranic od rimskih časov do danes. Brez pravega razumevanja preteklosti, si ne moremo zamisliti prihodnosti,” je prepričan nadškof Turnšek.
Po besedah predsednika krajevne skupnosti Stranice Draga Padežnika knjiga ponuja zanimivo branje, zato jo je z navdušenjem prebral. Za ves trud pri zbiranju obsežnega gradiva se je avtorju zahvalil na predstavitvenem dogodku, ki ga je v Domu krajanov organiziralo Kulturno društvo Konrad Sodin Stranice. Med drugim se ga udeležil tudi zreški podžupan Drago Šešerko.

(Več o dogodku boste lahko prebrali v četrtkovih NOVICAH.)