Pastirska pita

Sestavine za 4 osebe:

  • 3 žlice olja
  • 700 g mlete jagnjetine
  • 125 g šampinjonov
  • 2 korenčka
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 300 ml vode
  • 700 g krompirja
  • 0,5 dl mleka
  • žlica masla
  • sol in poper
  • maščoba za pekač

Priprava:

  1. korak:

V večjo ponev na segreto olje stresemo mleto meso in ga med mešanjem počasi pražimo, da se enakomerno zapeče z vseh strani. Nato meso prestavimo v posodo in pokrijemo.

  1. korak:

Sesekljamo čebulo, česen ter korenček, šampinjone narežemo na lističe. V ponev, v kateri smo prepražili meso, stresemo gobe, korenček, čebulo in česen ter jih na srednji temperaturi pražimo, da se zmehčajo. V ponev ponovno stresemo meso in vse skupaj med mešanjem pražimo še kakšno minuto. Prilijemo vodo, solimo in popramo in pokrito kuhamo na nizki temperaturi še 30 minut.

  1. korak:

Medtem olupimo krompir in ga skuhamo v slani vodi. Kuhanemu krompirju odlijemo vodo, dodamo mleko, maslo in sol ter pretlačimo v krompirjev pire.

  1. korak:

V namaščen pekač stresemo mesno mešanico in čeznjo razprostremo pretlačen krompir. Z vilicami naredimo okrasni vzorec. V pečici pečemo pol ure na 180 °C, da se površina zlato rjavo zapeče.