Osnova uspešnega vrtnarjenja so mešani posevki

Pri mešanih posevkih na eni gredi rastejo različne vrste zelenjave, začimbnic in cvetlice. Skupaj sestavljajo pestro, bogato in harmonično rastlinsko združbo. Glavni pomen mešanih posevkov je v tem, da rastline druga drugi koristijo z izločanjem različnih snovi preko korenin ali listov. Te snovi odvračajo škodljivce in bolezni, pomagajo pri zorenju plodov, vzpodbujajo rast in razvoj rastlin ter izboljšujejo aromo in okus.

Z mešanimi posevki se tla manj utrudijo, saj korenine sosednjih rastlin dosežejo različno globino, določene rastline (koruza, sončnica, visok fižol) ščitijo druga drugo pred mrazom in vetrom in izsuševanje tal je manjše, če so rastline s širokimi listi posejane med tiste z ozkimi.

Pri pravilni izbiri sosedov se razvije manj škodljivcev in bolezni, mešani posevki vplivajo tudi na boljši okus rastlin (na primer: kumina izboljša okus krompirja).

Najbolj znan primer je mešana setev čebule in korenčka, ki se medsebojno varujeta pred čebulno in korenjevo muho. Nekatere rastline, razen tega, da odganjajo, tudi privabljajo škodljivce, na primer kapucinka, ki privablja listne uši in jih na ta način odvrača od ostalih rastlin. Prednost mešanih posevkov ni samo v dobrih medsebojnih vplivih. Z njimi boste bolje izkoristili grede, pridelek pa bo pester in obilen.

Oglas