Opravila v zelenjavnem vrtu v marcu

Vsako rastlino posebej sejemo, pikiramo, presajamo in negujemo na njej primeren dan po vrtnarskem koledarju.

Če nam pri setvi prejšnji mesec kaj ni uspelo/vzklilo, je sedaj čas, da setev ponovimo in za to izberemo novo seme.

Pikiramo sadike, ki smo jih na gosto sejali v februarju. Papriko, paradižnik, jajčevec pikiramo na dan za plod ali cvet.

Na prosto sadimo česen, sejemo bob, zgodnji korenček (če že nismo v februarju), ter ostale rastline, ki jih najdemo na zgornjem seznamu.

Sredi meseca, na dan za korenino, damo nakaliti gomolje sladkega krompirja.

Peteršilj na prosto sejemo v drugi polovici meseca, saj precej hitreje in zanesljivejše kali v nekoliko ogreti zemlji.

Okoli 10. marca izberemo krompir za kaljenje in ga postavimo na toplo mesto (npr. kurilnico). Najbolje je to početi na dan za korenino. V drugi polovici meseca posadimo zgodnji krompir (na dan za plod) in ga pokrijemo z vrtno kopreno.

Razmnožimo rabarbaro in drobnjak z delitvijo starejših rastlin na več manjših. Enako naredimo s hrenom, pri tem uporabimo tanke koreninice, kakršnih ne moremo porabiti za prehrano.

Na prostem utrjujemo sadike kapusnic, solate, peteršilja, ki smo si jih vzgojili sami. Po utrjevanju jih presadimo na prosto. Pazimo, da so sadike dovolj velike.

Na vrt posadimo eno ali dvoletne špargljeve sadike ali močne koreninske grude.

Od konca marca naprej sejemo direktno na prosto vse vrste kapusnic (zelje, blitva, brokoli, cvetača, kolerabica, ohrovt) ter solatnice, peteršilj, pastinak, zeleno, .. katerih nimamo vzgojenih lastnih sadik.

Por, ki je prezimil na prostem, čimprej porabimo, sicer se bo razvil v cvetno steblo.

Z vrtno kopreno imamo ves marec pokrite vse rastline, ki smo jih sejali direktno na gredice ali jih presadili. Marčevske noči so zelo hladne.

Jagodam odstranimo zastirko ter suhe in poškodovane liste. Gost nasad redčimo in sadike presajamo. Delamo na dan za cvet.