Oplotničanka, ki ima doma več sto mačk

 

Marija Schmitt je Oplotničanka, poznana kot predsednica Društva Kmečkih žena Oplotnica, poleg tega pa goji izmerno ljubezen do mačk.

Zelo ima rada mačke, vendar si zaradi  načina življenja – malo živi v Sloveniji, malo v Nemčiji – težko privošči pravega mačjega ljubljenca. Pred leti je v nekem nemškem zdravilišču zagledala tri kipce muck. Bila je mačja družina, mama in dve majhni mucki. Kupila jih je in tako se je začela njena zbirateljska vnema.

Prve tri mucke so Mariji najbolj zlezle pod kožo. Njih ima najraje in od njih se zagotovo ne bo ločila.

Dileme, kaj podariti za praznik, ni bilo 

Od nakupa prvih muck je Marija vselej, ko je šla na izlet ali dopust, ali ko je zgolj po naključju kje naletela na kipec mačke, domov prinesla novega mačjega člana. Tudi družina, prijatelji in znanci so spoznali, kako zelo ljubi mačke. Dilema, kakšno darilo ji bodo podarili ob različnih praznovanjih, ni več obstajala, njihov dopust pravzaprav ni bil dopust, če ji niso domov prinesli tudi mucke.

Ti dve mucki sta ji izdelala in podarila otroka, ki ju je čuvala v Nemčiji.

Preselila je več sto muck

Njena zbirka mačk je začela nastajati v Nemčiji, kamor se je kot mlada odselila in tam živela dolga leta. Pred dobrim desetletjem sta se z možem preselila nazaj v Slovenijo in seveda je bilo treba preseliti tudi zbirko. Ko je bila le-ta najbolj številčna je štela 500 kipcev, v Sloveniji pa jih hrani približno sto manj. Veliko jih je med selitvijo namreč podarila.

Ko se je iz Nemčije preselila nazaj v Slovenijo, je blizu svojega doma želela narediti mačji azil. Projekt žal ni uspel, ima pa še vedno veliko mačjo družino, ki jo gleda z domačih polic.

Svoje mačke želi predati v dobre roke

Od trenutka, ko so pri Mariji svoj dom dobile prve tri mucke, je danes minilo že 25 let. Vztrajno jih je zbirala 15 let. Za širjenje zbirke zdaj resda nima več prostora, a jo skrbno hrani. Večinoma so mačke v vitrinah, kakšna te prijazno pozdravi s predpražnika, druga nagajivo kuka s police in tretja čaka ob vrhu stopnišča, češ pobožaj me.

Od svojih ljubljenk se noče ločiti, razmišlja pa, kaj bo z njimi, ko nje enkrat več ne bo. Želi jim najti nov topel dom. »Rada bi jih spravila v dobre roke, da jih ne bi nekdo samo vrgel stran. Rada bi naredila ali kakšen bazar, jih morda poklonila v dobrodelne namene ali pa podarila v kakšno drugo zbirko,« razmišlja Marija Schmitt.

Njene vitrine, police in hišo v Oplotnici krasi približno 400 uprizoritev mačk različnih velikosti in oblik, ki so izdelane iz različnih materialov, od keramike in lesa do pliša ter stekla. Tale tako nagajivo kuka s police.

Več in kako je bilo, ko je Marija Schmitt vendarle imela pravega mačka, preberite v današnji izdaji časopisa NOVICE. 

(Zala Motaln)