Oplotnica: Festival pod Pohorjem, ansambli se že lahko prijavijo

V Oplotnici bo junija že 6. Festival pod Pohorjem, zato so razpis za sodelujoče ansamble že objavili. Prijave zbirajo do 20. marca.

Osem ansamblov
Kot je povedal Franci Ribič, predsednik Kulturno društvo Festival Oplotnica, so pripravili nov razpis za 6. Festival pod Pohorjem, Oplotnica 2022. K sodelovanju vabijo ansamble iz Slovenije in zamejstva. Letošnji Festival pod Pohorjem bo ob upoštevanju aktualnih epidemioloških pogojev potekal v petek, 3. junija 2022, ob 20.30 uri na grajskem dvorišču v Oplotnici.
Na razpisu bo sprejetih največ 8 ansamblov, ki jih bo po kriteriju strokovnosti izbrala tričlanska strokovna komisija.

Dve skladbi
Izbrani ansambli se bodo predstavili s po dvema skladbama. “Prva skladba bo lastna tekmovalna skladba – polka ali valček, ki še ni bila javno predvajana ali kjerkoli objavljena. Drugo skladbo, takoimenovano skladbo iz zakladnice, pa bo določil organizator glede na prijavljeno tekmovalno skladbo. To pomeni, v kolikor bo imel izvajalec kot tekmovalno skladbo polko, se bo izbral valček ali obratno,” je pojasnil Ribič.
Organizator bo izbral skladbo iz zakladnice glede na sestavo ansambla. Ansambel bo moral skladbo iz zakladnice do festivala pripraviti v svoji preobleki.

Nagrade
Tudi letos bodo na Festivalu pod Pohorjem podelili nagrado strokovne komisije, Plaketo Tineta Lesjaka, ki je unikatna in za glasbeni prostor v Sloveniji visokega pomena.
Podelili bodo tudi nagrado občinstva oziroma Plaketo Bratov iz Oplotnice, ki ima prav tako posebno vrednost, saj so Bratje iz Oplotnice postali sinonim za večglasno petje, s katerim so osvajali ljudska srca.
Poleg tega bodo podelili še nagrade za najboljše besedilo, najboljšo melodijo in najboljši aranžma.

Ansambli se lahko prijavijo najkasneje do 20. marca 2022, na naslov KD Oplotnica, Čadram 33a, 2317 Oplotnica ali na naslov e-naslov: info@festival-oplotnica.si.

 

Oglas