Olimpijski spomini: Tokio je bil olimpijski tudi leta 1964

Reprezentanca Jugoslavije med pripravami na olimpijske igre v Tokiu (1964). Prvi z leve je Tine Šrot. Foto: iz knjige ‘Miroslav Cerar in njegov čas’

Ta petek bo v Tokiu po 57-ih letih znova zagorel olimpijski ogenj. Športniki so v japonski prestolnici olimpijsko slavo namreč prvič lovili leta 1964. Takrat je bil tam tudi nekdanji odlični celjski telovadec Tine Šrot, ki je svoje olimpijske spomine obujal za tednik Celjan in Radio Rogla: “To so bili eni čisto drugi časi. Vse je bilo amatersko, igre res v olimpijskem duhu, šlo se je predvsem za čast.” Šrot prihaja iz Mestna četrti Gaberje, tako kot nekdanji skakalec s palico Roman Lešek, ki je pod olimpijskimi krogi tekmoval v Rimu leta 1960 in Tokiu štiri leta kasneje. “Zelo zanimivo je bilo, ko sva se soseda iz celjske delavske četrti znašla na olimpijskih igrah v velemestu kot je Tokio. To je bilo takrat nepopisno doživetje,” je v pogovoru za Celjana dejal Šrot.
Daljši prispevek o Šrotovih olimpijskih spominih – nastopil je tudi leta 1968 v Mexico Cityju, je danes objavljen v tedniku Celjan. (Jure Mernik)

Preberite tudi:
Olimpijski spomini: Celjani so imeli judoista že v Barceloni
https://novice.si/page/olimpijski-spomini-celjani-so-imeli-judoista-ze-v-barceloni/

Oglas