Oktober: Mesec rožnate pentlje

Svetuje: Mateja Rebernak, vodja Centra za krepitev zdravja, Zdravstveni dom Slovenske Konjice

 

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1.300 žensk in okoli 10 moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševane umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in tako tudi takojšnje zdravljenje.
Pomembno je redno samopregledovanje dojk enkrat mesečno, za tiste ženske, ki imajo menstruacijo, je pregled najbolje opraviti 7.–10. dan po menstruaciji. Redno samopregledovanje bi moralo preiti vsaki ženski v navado in z njim bi bilo potrebno začeli že v poznih najstniških letih.

 

 

 

Če so v družini tri generacije žensk, je prav, da druga drugo opogumljajo in spodbujajo za reden samopregled in pregled v dispanzerju za žene. Za samopregled si vzemite čas pri kopanju v kadi ali tuširanju, z namiljeno roko boste najlažje zatipale kakršne koli spremembe. V primeru, da zatipate spremembe v dojkah, je potreben takojšen obisk zdravnika.

 

Kdaj morate k zdravniku takoj?
– Če gre za zatrdlino, ki jo otipljete večkrat na istem mestu in se z menstruacijo ne spreminja in traja več kot mesec dni;
– če opazite izcedek pri eni ali obeh bradavicah, ki ni povezan z nosečnostjo ali dojenjem;
– če imate uvlečeno bradavico;
– če se koža dojke spremeni v “pomarančasto”;
– če je koža rdeča, vneta ali pa čutite bolečino.
Vedeti pa morate, da je v dojkah zelo veliko sprememb, ki še zdaleč ne pomenijo raka.