Okrepimo odpornost z medom

Ko se ljudje pogovarjajo o medu, si predstavljajo sladko lepljivo maso, katero mažejo na kruh ali dodajajo v čaj. V zadnjih nekaj letih pa so znanstveniki našli novo lastnost medu. Marsikomu se ob besedi med kar pocedijo sline. Ne samo, da je nesramno dober, tudi zelo zdrav je! Med velja za eno najbolj vsestranskih živil, saj koristi otrokom, starejšim, športnikom, bolnikom,…

Zakaj je tako koristen? Predvsem zaradi visoke vsebnosti mineralnih snovi, velja kot odlično pomirjevalo in je hkrati zaradi vsebnosti sladkorja tudi idealen vir energije. Zanimivo je tudi dejstvo, da med v prehrani nekako izboljša izkoriščanje nekaterih drugih snovi iz hrane. Med je živalski proizvod in je edino živilo živalskega izvora, ki ima skoraj da neomejen rok trajanja. Pri medu se rada pojavi kristalizacija, kar je povsem normalno – pri nekaterih vrstah medu se pojavi prej (cvetlični med), medtem, ko se pri drugih vrstah pojavi kasneje (akacijev med).

In še nasvet naših babic ob prehladu in nadležnem kašlju:

Čebula je naravni antibiotik, zato je uživanje pripravkov iz nje med prebolevanjem prehlada ali gripe še posebej priporočljivo. Eno veliko čebulo narežemo na manjše kose in jih prelijemo z medom, tako da je vsa čebula pokrita. Mešanico pustimo stati vsaj 12 ur, nato jo precedimo in čez dan uživamo po žličkah. Lahko ji dodamo še nekaj kapljic limoninega soka. V boju proti nadležnemu kašlju lahko pripravimo mleko, v katerega smo zmešali sok ene čebule – čebulo nasekljamo in v gazi stisnemo, da iz nje izteče tekočina.