Ohlajena teletina v tunini omaki

Sestavine za 8 oseb:

· 1 kg telečjega mesa (stegno)

· 8 dl suhega belega vina

· steblo stebelne zelene

· 10 svežih žajbljevih lističev

· 5 lovorjevih listov

· 3 nageljnove žbice

· žlička soli

· 6 filejev inčunov (uporabimo tudi v omaki)

 

Omaka:

· 320 g tune v olivnem olju

· 4 rumenjaki

· šopek peteršilja

· mali kozarček kaper v slanici

· žlica limoninega soka

 

Priprava:

1. korak:

Meso damo v skledo skupaj z lovorjevimi listi, nageljnovimi žbicami, žajbljem in narezano zeleno. Čez vse skupaj nalijemo vino. Skledo pokrijemo in v hladilniku mariniramo 24 ur.

2. korak:

Meso iz marinade preložimo v lonec. Tekočino, v kateri se je meso mariniralo, precedimo in jo prilijemo k mesu. Prilijemo še toliko vode, da je meso pokrito, solimo, pokrijemo in na srednji temperaturi počasi kuhamo eno uro. Nato v lonec dodamo inčune in kuhamo še 30 minut. Nato meso, ki mora biti tako mehko, da se ga da razdeliti z vilico, preložimo na rešetko, da se ohladi.

3. korak:

Za omako potrebujemo trdo skuhane rumenjake, beljake porabimo v kakšni drugi jedi. Inčune iz telečje juhe, tuno (skupaj z oljem), nasekljani peteršilj in rumenjake damo v skledo ter vse skupaj zmiksamo. Primešamo še zmečkane kapre (nekaj celih prihranimo za okrasitev jedi) in žlico limoninega soka. Po potrebi malo razredčimo z juho, v kateri se je kuhalo meso. Omaka mora biti ravno prav gosta.

4. korak:

Ohlajeno meso narežemo na zelo tanke rezine, ki jih razporedimo na enega ali več pladnjev. Tunino omako polijemo po mesu in okrasimo s celimi kaprami. Postrežemo ohlajeno.

Tradicionalna italijanska poletna jed vitello tonnato je zelo posebna in presenetljivega okusa. Ker jo postrežemo hladno, jo v večini uporabljamo kot predjed ali prigrizek.

Oglas