Ognjiščna potica z Bistr’škega

Malčki iz Vrtca Blaže in Nežica v Slovenski Bistrici so pravi mali chefi. Mesili, ribali, mešali, pekli in ustvarjali so pod skrbnim vodstvom vzgojiteljic Tine Pajek in Mateje Veber. Letošnje šolsko leto vrtec sodeluje v mednarodnem projektu Pomahajmo v svet. V delu projekta Say hello to the world, kjer je naloga prijateljem predstaviti mesto, predstavljajo le-to preko kulinarike. Raziskovali so, katere so tiste jedi, ki so jih naše babice kuhale in pekle na Bistriškem območju. Tako jim je v roke prišla raziskovalna naloga, ki so jo v lanskem šolskem letu pripravili učenci turističnega podmladka iz Osnovne šole Pohorskega Odreda – Ognjiščna potica z Bistr’škega. 

Za kvašeno testo potrebujemo: 

pol kilograma krušne moke

žličko soli

4 dcl tople vode

kocko kvasa

 

Sestavine za nadev:

pol kilograma skute

lonček kisle smetane

jajce

3 žlice sladkorja

cimet

vanilijev sladkor

limonino lupinico

naribano jabolko

žlico medu

mlete orehe

Postopek 

Moko presejemo in posolimo. Kvas razpustimo v topli vodi. V moki naredimo jamico in vanjo vlijemo kvas. Testo zamesimo in mu med mesenjem po potrebi dodajamo vodo. Testo ne sme biti premehko, niti preveč trdo. Pustimo ga vzhajati na toplem mestu. 

Iz vseh sestavin zmešamo nadev. Hlebček testa razvaljamo in ga prestavimo v pekač. Testo mora gledati malo čez rob pekača. Skutin nadev lepo poravnamo po testu. Testo, ki gleda čez rob, zavihamo nazaj čez nadev. Pečemo v pečici, ogreti na 180–200 °C, približno pol ure. Potica je pečena, ko se rob zlatorumeno zapeče, lepo mora biti zapečen tudi nadev. Dober tek!

 

 

Oglas