“Od otroštva naprej na svoje ledvice glej!”

20160310_105523
V konjiškem Zdravstvenem domu so to dopoldne z meritvami in testiranji obeležili svetovni dan ledvic.

Ledvice so naš čistilni stroj, saj odstranjujejo odpadne snovi iz telesa tako, da jih filtrirajo iz krvi. Vsak dan filtrirajo do 180 litrov krvi, kar pomeni, da to življenjsko tekočino očistijo 50-krat na dan. Poleg tega prispevajo tudi k vzdrževanju primerne ravni krvnega tlaka, proizvajanju rdečih krvnih celic in skrbijo za zdravje kosti. Dobro delovanje ledvic je zato ključnega pomena za zdravje. Pomembno je, da skrbimo zanje, v današnjih NOVICAH  svetuje Mateja Rebernak, preventivna medicinska sestra iz Zdravstvenega doma  Slovenske Konjice.
Tam so dopoldne ob svetovnem dnevu ledvic  izvajali brezplačne meritve krvnega tlaka in sladkorja v krvi, svetovali glede zdravega življenjskega sloga in obiskovalcem omogočili testiranje na prisotnost beljakovin v seču, ki predstavljajo tveganje za kronično ledvično bolezen in srčno – žilne bolezni.
Kronična ledvična bolezen je zelo pogosta, saj je posledica sodobnega časa in jo ima vsaj vsak deseti odrasli prebivalec. Običajno nastane pri ljudeh s sladkorno boleznijo, arterijsko hipertenzijo, boleznijo srca in ožilja, pri boleznih prostate in sečnih kamnih. Za njen razvoj so zaradi genetskih značilnosti bolj dovzetni ljudje, katerih svojci imajo ali so imeli kronično ledvično bolezen, in tisti, ki so starejši od 50 let.
Več o bolezni in njenem poteku pa preberite v NOVICAH.