Očistimo Slovenijo, Štajersko: Jutri gre zares!

To soboto bomo čistili svet, Slovenijo in Štajersko na dogodku pod skupnim sloganom ‘Še zadnjič’.

V Slovenskih Konjicah, kjer že več kot dva meseca načrtujejo organizacijo dogodka in popisujejo divja odlagališča, so na delovno soboto dobro pripravljeni. Skupno so v tem času popisali 95 divjih odlagališč, svojo udeležbo pa je potrdilo več kot tisoč prostovoljcev. V Zečah kar osem divjih odlagališč čaka na očiščenje, še več – 17 jih imajo v Ločah. V Polenah so popisali tri divja odlagališča, prav toliko pa tudi v Bezini. Na Zbelovem bodo čistili pet divjih odlagališč.

V dopoldanskem času (med 9. in 12. uro) bo na konjiškem Mestnem trgu prisotnih tudi nekaj stojnic z izmenjevalnico igrač, otroških in odraslih oblačil in osveščanjem o ločevanju odpadkov, ki jih bo pripravilo Javno komunalno podjetje Slovenske Konjice, Vrtec Slovenske Konjice pa bo pripravil raznolike delavnice.

V Zrečah so zasadili drevesa
V Zrečah zadnja večja čistilna akcija potekala to pomlad. Od takrat niso na zreško občinsko upravo prejeli nobenega obvestila o divjih odlagališčih, zato so v tem tednu, v sklopu akcije Očistimo Slovenijo in hkrati prometne ureditve v bližini Osnovne šole Zreče zasadili tri drevesa, še eno drevo – lipo pa so danes posadili skupaj z učenci petega razreda zreške osnovne šole in s tem simbolično osveščali, kako pomembno je ohranjati čisto okolje tudi za bodoče generacije.


V Vitanju: čiščenje brežin vodotokov

V Vitanju je koordinacijo čiščenja prevzelo Turistično društvo Vitanje, pri tem pa bodo sodelovala še Kulturno – turistično društvo sv. Vid, Prostovoljno gasilsko društvo Vitanje, Lovska družina Vitanje, člani Celjske ribiške družine iz Vitanja ter številni drugi prostovoljci. Zbor prostovoljcev bo pri Komunali Vitanje, ob 8. uri. Kot je še sporočil predsednik vitanjskega turističnega društva Peter Mauc, naj bodo prostovoljci primerno obuti in oblečeni, rokavice in vrečke pa bodo dobili na zbornem mestu. K akciji vabijo vse občane Vitanja, poleg čiščenja divjih odlagališč bodo v sklopu akcije čistili tudi brežine vodotokov. Že dan prej organizirajo čiščenje gozdnega rezervata na Rakovcu.

Oplotnica

Iz oplotniške občinske uprave so sporočili, da v njihovi občini čistilno akcijo organizirata dve turistični društvi: Turistično društvo Trta Oplotnica in Turistično društvo Oplotnica. Prostovoljci se bodo zbrali pri vhodu v Oplotniški vintgar in na Gmajni ob vhodu na učno pot proti Partovcu. S sabo pa naj imajo veliko mero dobre volje.