Obsotelje in Kozjansko: VOLITVE 2022

Ponedeljek, 25. april ob 7.00:

Volivci šestih občin Obsotelja in Kozjanskega so, kot kažejo delni neuradni podatki, izvolili novega poslanca: v parlament pošiljajo Antona Šturbeja iz SDS. Nekaj glasov manj so namenili Gibanju Svoboda, a kaže, da Davida Stupice ne bo v državnem zboru.
V šmarskem volilnem okraju je na vrhu tesno: volivci so SDS namenili dobrih 26 odstotkov glasov in s tem Antona Šturbeja poslali v parlament. Tesno za petami mu je kandidat Gibanja Svoboda David Stupica, ki je prejel dobrih 130 glasov manj – zanj je volila dobra četrtina volivcev, a po do zdaj dostopnih podatkih kaže, da se ni uspel uvrstiti v državni zbor.
Na prejšnjih volitvah so občani tega območja v parlament poslali Zdravka Počivalška, ki pa mu zdaj z listo Povežimo Slovenijo ni uspelo prebiti parlamentarnega pragu. Na šmarskem je sicer prejel je več kot 12 odstotkov glasov. Na četrtem mestu tega volilnega okraja je s slabimi 10 odstotki NSi z Martinom Mikoličem, na petem pa SD z Gorazdom Prahom – zbral je slabih 5 odstotkov. Druge stranke na Šmarskem niso dobile več kot 4 odstotkov glasov.
Poglejmo še volilno udeležbo: čeprav je bila v šmarskem volilnem okraju včeraj dopoldne med najnižjimi v državi, se je kasneje na volišča podalo nekaj več volivcev, skupaj 64 odstotkov oziroma skoraj 20 odstotkov več kot na prejšnjih volitvah.

22.50:

Po 94 odstotkih preštetih glasovnic kaže, da so v Obsotelju in na Kozjanskem v najvišjem številu podprli stranko SDS s kandidatom Antonom Šturbejem – prejel je slabih 27 odstotkov glasov. Sledi Gibanje Svoboda in David Stupica s slabo četrtino glasov, na tretjem mestu je s slabimi 13 odstotki Povežimo Slovenijo z Zdravkom Počivalškom.

22.30:

Po 74 odstotkih preštetih glasovnic kaže, da se je iz območja Obsotelja in Kozjanskega v parlament uvrstil Anton Šturbej, SDS. Po teh delnih podatkih kaže, da je na drugem mestu Gibanje Svoboda s kandidatom Davidom Stupico, na tretjem pa Povežimo Slovenijo in Zdravko Počivalšek.

21.30:

V šmarskem volilnem okraju je preštetih dobrega pol odstotka glasovnic.

20.00:

Tudi v volilnih odborih na območju občin Obsotelja in Kozjanskega še preštevajo glasovnice. Z Okrajne volilne komisije o kakšnih posebnostih na voliščih ne poročajo.

18.00

Do 16. ure je bila volilna udeležba v šmarskem volilnem okraju 41-odstotna, kar je med nižjimi v državi.

12.30

Do 11. ure je volišča obiskalo skoraj 13 odstotkov volilnih upravičencev.

07.00

Tudi v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah so odprli volišča, kamor so povabili 26 tisoč volivcev. Število volilnih upravičencev na tem območju je sicer precej manjše kot na zadnjih volitvah v državni zbor leta 2018 – tedaj je lahko volilo 1.800 oseb več.
Volivci lahko enega izmed 41 rednih volišč obiščejo do 19. ure.
Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani danes po 19.30 uri.

258 članov volilnih odborov

Danes je na območju šestih občin tega volilnega okraja (Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Podčetrtek, Rogatec, Kozje in Bistrica ob Sotli) odprtih 41 rednih volišč.
Za nemoten potek volitev skrbi Okrajna volilna komisija pod vodstvom predsednice Zinke Strašek. V vseh volilnih odborih skupaj sodeluje 258 članov.

Predčasno glasovanje

V šestih občinah Obsotelja in Kozjanskega ima volilno pravico 25.999 oseb – od teh jih je 1.209 oziroma slabih 5 odstotkov svoj glas že oddalo na predčasnih volitvah. Podatki so še neuradni.

 

 

 

Oglas