Obsežna obnova župnijske cerkve v Šmarju pri Jelšah končana, praznovali bodo ves teden

Obsežna večletna obnova župnijske cerkve v Šmarju pri Jelšah je končana.

Stavbo je bila pred leti že močno načela vlaga, ometi so odpadali, zato je bila obnova nujna za njeno ohranitev.
Pred petimi leti so obnovitvena dela začeli na pobudo tedanjega župnika Tadeja Linasija. Odtlej so cerkev temeljito obnovili, tako znotraj kot zunaj, od tlakov do strehe. Sedanji šmarski župnik Damjan Ratajc ocenjuje, da gre za zgodovinski dogodek, saj so tako celovite obnove cerkva v slovenskem prostoru prava redkost. Obsežna obnova cerkve pa je razkrila tudi dragocene poslikave v zvonici, ki so bile vrsto let skrite pod ometom.
Vrednost opravljenih del, vključno z donacijami in prostovoljnim delom, ocenjujejo na 1,5 milijona evrov.

Praznovali bodo ves teden

V Šmarju pri Jelšah bodo uspešen zaključek obnove prihodnji teden obeležili s celotedenskimi slavjem, na katerega se zadnje dni že intenzivno pripravljajo.
V ponedeljek bodo v sliki in besedi predstavili, kaj vse je bilo v sklopu obnove, ki je potekala pod budnim očesom strokovnjakov spomeniškega varstva, narejeno. Gost bo glavni pobudnik obnove, nekdanji šmarski župnik Tadej Linasi.
Dan kasneje bosta restavratorki Jerneja in Mojca Kos podrobneje predstavili med obnovo odkrite poslikave v zvonici cerkve. V sredo v župnijski cerkvi prirejajo koncert sopranistke Andreje Zakonjšek Krt in organista Primoža Krta, po tridnevnih duhovnih pripravah in sobotnem orgelskem koncertu pa bo osrednji del praznovanja nedeljski blagoslov in posvetitev obnovljene cerkve. Slovesno mašo bo vodil celjski škof msgr. dr. Maksimiljan Matjaž. Kasneje pripravljajo praznovanje v šotoru pred Kulturnim domom. (N. K., Foto: Facebook Obnova župnijske cerkve Šmarje pri Jelšah)

 

 

 

Oglas