Obrezovanje sadnih dreves

Osnovni namen obrezovanja mladih dreves je ustvarjanje izbrane vzgojne oblike. Vzgoja mladih dreves ne obsega le obrezovanja, temveč tudi privezovanje in obteževanje vej. Pri takšnem obrezovanju moramo imeti ves čas jasno predstavo, kakšno obliko želimo doseči. Pri starejših rastlinah je namen obrezovanja ohranjanje oblike in zagotavljanje zdravih in lepih plodov.

Čas obrezovanja je odvisen od vrste drevesa in od oblike, v kateri ga vzgajamo. Najpogostejše je zimsko obrezovanje. V februarju in v prvi polovici marca, preden se drevesa prebudijo iz zimskega počitka, obrezujemo jablane, hruške, ribez, borovnice, kutine in vinsko trto. Slive, češnje, breskve in marelice obrezujemo poleti, da zmanjšamo možnosti okužb z boleznimi. Poleti tudi obrezujemo vsa drevesa, ki jih gojimo v vzgojnih oblikah. Tako zmanjšujemo rast in spodbujamo debelejše plodove.