Obeležili stoletnico prihoda vlaka v Zreče

Prvi vlak. Stoletnico so Zrečani obeležili s spletno prireditvijo in priložnostno zloženko.

15. januar leta 1921 je bil v Zrečah zelo slovesen dan. Zrečani so natanko ob 10. uri v svojem kraju namreč prvič pozdravili vlak.
Obletnice so se – korona časom primerno – v Zrečah minuli petek spomnili s spletno slovesnostjo, ki je na ogled na YouTubu občine Zreče, in izdajo priložnostne zloženke.

Pomembna za razvoj cele doline

Sprejem prvega vlaka je bil v Zrečah sila slovesen dogodek, saj so streljali iz možnarjev in igrala je godba. Z vlakom so se pripeljali številni pomembni ljudje, ki so pozdravili novo pridobitev, župnik je progo blagoslovil.
Uresničile so se želje mnogih, ki so si prizadevali za gradnjo železnice vse do središča Zreč, saj so v njej videli veliko pridobitev in priložnost za razvoj. Morda bi bila proga do Zreč narejena že nekaj desetletij prej, če se leta 1877 v premogovniku v Radani vasi ne bi pripetila huda rudarska nesreča, po kateri je lastnik premogovnik zaprl. Kasneje so ga znova odprli in v času prve svetovne vojne, leta 1917, je ministrstvo na Dunaju odobrilo gradnjo proge.
Ozkotirna železniška proga od Poljčan preko Konjic do Zreč je pospešila razvoj celotne Dravinjske doline, saj so lahko raznorazne dobrine in izdelki hitreje in z manj stroški prišli do kupcev. Proga je bila tudi edina povezava za delavce in šolarje iz bolj oddaljenih krajev.

Železnico zdaj obujajo

Spletno prireditev sta povezovala David Voh in Kornelija Kamenik, ki sta med drugimi govorila tudi z županom Borisom Podvršnikom.

Železniško progo so ukinili aprila leta 1962, kar je bila po mnenju mnogih napačna odločitev – zadnja leta pa jo na določenih odsekih želijo znova obuditi. Že leta 1989 je takratni direktor Uniorja Marjan Osole v Zreče pripeljal parno lokomotivo in nekaj vagonov, ki so spominjali na nekdanjo progo. Leta 2009 so obnovili poslopje železniške postaje, postavili muzej in celotno železniško kompozicijo, leta 2018 so nad vlak postavili nadstrešek.
Zrečani nameravajo izgraditi 500 metrov dolgo progo in drugo železniško infrastrukturo za muzejski prikaz vožnje. Dizelska lokomotiva, ki jo je Lokalni muzejski železnici Zreče posodil Anton Galun, saj je izvirna v muzeju, je tako pred tedni že zapeljala po prvih 50 metrih proge. V poslopju železniške postaje, kjer je muzejska zbirka, bodo uredili še čakalnico z multimedijsko opremo, v kletnih prostorih bodo zreški vinogradniki uredili vinoteko in etnološko zbirko izdelave sodov. Poskrbljeno bo tudi za gostinsko ponudbo in animacijo gostov, v sodelovanju z drugimi turističnimi ponudniki v občini.

Več o zreškem vlaku lahko vidite in slišite na spletni prireditvi, objavljeni na YouTube Info kanalu občine Zreče. Povezovala sta jo David Voh in Kornelija Kamenik, ki sta med drugimi govorila tudi z županom Borisom Podvršnikom.

Več tudi v naših prejšnjih prispevkih:

V Zreče po 58 letih znova pripeljala lokomotiva!

Zreče: bo ob 100-letnici vlak znova vozil?

 

Oglas