Občinska prireditev ob 30-letnici samostojnosti: odkritje kipov bratov Pučnik

Včeraj zvečer je pred občinsko stavbo v Slovenski Bistrici potekala osrednja občinska slovesnost ob 30-letnici samostojne države Republike Slovenije in v počastitev zavzetja vojaškega skladišča na Zgornji Ložnici. Prireditve se je kot slavnostni govornik udeležil predsednik vlade Janez Janša.

Prireditev je prejšnja leta potekala ob vojaškem skladišču na Zgornji Ložnici, letos pa je bila lokacija spremenjena; v parku pri občinski stavbi so namreč odkrili kipa  dr. Jožeta Pučnika in Ivana Pučnika. Doprsna kipa sta delo akademskega kiparja in restavratorja Viktorja Gojkoviča.

Da bi v mestu postavili spomenik bratoma Pučnik se je dogovarjalo že več let. Pomen njunega dela sega izven občinskih meja; bila sta pomembna akterja pri osamosvajanju Slovenije. Po politiku in enem izmed idejnih očetov slovenske osamosvojitve dr. Jožetu Pučniku se na Bistriškem že imenuje osnovna šola na Črešnjevcu in ulica v Slovenski Bistrici. Njegov starejši brat Ivan Pučnik pa je bil eden od ustanoviteljev Slovenske kmečke zveze, poslanec skupščine RS in tudi župan Slovenske Bistrice. Ob tem je v času osamosvojitve vodil pogajanja s poveljnikom slovenjebistriške vojašnice in preprečil spopade med slovensko teritorialno obrambo in jugoslovansko vojsko.

Janez Janša, predsednik vlade, je spregovoril o sodelovanju z bratoma Pučnik. Izrazil je spomin na oba, na njuno vizijo in modrost. Med drugim je obudil spomine na Ivana Pučnika ter njegovo trdnost, mirnost, dostojanstvenost, pragmatičnost in dobre argumente, s katerimi je zagovarjal neomajno pot k realizaciji plebiscitne odločitve.  »Ko gre za napredek ni vse samoumevno, nič se ne zgodi brez ljudi, nič se ne zgodi brez pogumna in vizije. Tukaj v Slovenski Bistrici dokazujete, da to imate,« je svoje misli strnil v celoto predsednik vlade Janša.

Župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar se je zahvalil vsem aktivnim udeležencem osamosvojitve na Bistriškem: »Bistričani se danes oddolžujemo našima velikima rojakoma z doprsnima kipoma v parku pri občinski stavbi.« Delo bratov Pučnik je označil za bistveno in izredno pomembno za osamosvojitev: »Dr. Jože Pučnik je bil tisti, ki je razumel in živel demokracijo v pravem pomenu besede, za kar je na svoji življenjski poti v prejšnji državi tudi plačal z izgubo svobode in domačega okolja. Je utemeljitelj in osrednja osebnost slovenske osamosvojitve in prehoda v demokratično družbo.« Ivan Pučnik, častni občan Občine Slovenska Bistrica, je z uveljavljanjem demokratičnih načel v nekdanji skupni državi povzročal turbulence. Njegova modrost, umirjeno delovanje in pogajalske spretnosti so zaslužne, da so se v Slovenski Bistrici v času desetdnevne vojne vojaške aktivnosti mirno in uspešno razpletle, je še povedal.

V kulturnem  programu so sodelovali člani in članice  KUD Štefan Romih Črešnjevec.

Oglas