O zbirki starin iz Oplotniškega v Graščini Oplotnica

Graščina Oplotnica ima že sama po sebi bogato zgodovinsko vrednost, Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine iz oplotniškega Kulturno-umetniškega društva pa jo polni še z mlajšo zgodovino. Prostor, kjer hranijo starine, se po ‘štiblcu’, ki je del zbirke, imenuje ‘Pohorski štiblc’.

Osnovna ideja je bila uprizoriti, kako je življenje na Oplotniškem izgledalo nekoč. Najprej so v prostor v graščini postavili posteljo in nočno omarico z začetka 20. stoletja ter potovalno skrinjo. Ker je to najbolj spominjalo na spalnico oz. t.i ‘štiblc’, kot so ji nekoč rekli, razstava starih predmetov nosi ime ‘Pohorski štiblc’.

Vsi razstavljeni predmeti so z območja oplotniške občine in so del stalne razstave, ki je začela nastajati že v času Krajevne skupnosti Oplotnica. Člani Sekcije za ohranjane kulturne dediščine zbirko starih predmetov redno vzdržujejo in dopolnjujejo. Danes imajo zbranih že toliko starih predmetov, da bi potrebovali dodatne prostore. Letos so v zbirko dodali približno 200 let stare citre, preko 120 let star jedilni servis, ročno izdelano prešito odejo, zbirko starih kavnih skodelic in telefon iz Titovih časov. Poleg tega so v tem letu restavrirali več kot 100 let staro mizo z intarzijo in v zbirko dodali leseno komodo oz. predalnik, ki so jo restavrirali že lani.

V današnji izdaji NOVIC še preberite: Kaj vse hranijo v ‘Pohorskem šitblcu’, zakaj so v zbirki tudi predmeti rodbine Windischgrätz, kdo in kdaj je začel z zbiranjem starin ter kakšen je sploh pomen zbirke starin z Oplotniškega.

(Zala Motaln)