Neverjetni Štajerc: novinar Brane Piano iz Celja

Novinar, pisatelj, pesnik, rotarijec, dobitnik srebrnega grba Mestne občine Celje … Brane Piano iz Celja je NEVERJETNI ŠTAJERC, ki so ga zjutraj gostili na Radiu Rogla.

Brane Piano iz Celja je legenda slovenskega novinarstva. Pred kratkim je izšel njegov knjižni prvenec Zgodovina Celja in okolice V. in napoveduje, da to ni zadnje, kar nam bo ponudil v branje.
Je tudi pesnik, rotarijec, žulj lokalnih oblasti, a kljub temu večkrat nagrajen za zasluge v novinarstvu, oglaševanju, celo za čebelarstvo.
Nagrajen je bil s srebrnim celjskim grbom, z zlatim bobnom, dvema zlatima palčkama, prejemnik Consortium Veritas za izstopajoče novinarske dosežke, priznanja Paul Harris Fellow za rotarijske zasluge, pa tudi priznanja čebelarske zveze Kambodže za zasluge pri ustanovitvi.

Kdaj tudi pogledal čez ramo

V prvi vrsti ga poznamo kot novinarja. Ta poklic uvrščajo med najbolj stresne poklice, pa tudi nevarne. “Mnogokrat sem bil v skrbeh. Kdaj je bilo treba v kakšni samotni ulici tudi pogledati čez ramo. Mislim pa, da je bilo vsem jasno, da bodo, če naredijo, kar se ne sme, za to odgovarjali. Moja naloga je, da ljudem povem tisto, kar imajo pravico vedeti,” je med drugim povedal v jutranjem radijskem pogovoru.
Koliko je v novinarstvu vpliva politike, gospodarstva in drugih? Tudi o tem, da velja za slabo vest celjskega župana, a ga je Občina Celje vseeno nagradila s srebrnim grbom – POSLUŠAJTE TU.

Novinar ni, da bi spreminjal svet

Brane Piano je 41-letno kariero gradil v Jugobanki in Cestnem podjetju Celje z internimi glasili in publikacijami, kot novinar pri Novem tedniku, Radiu Celje, Novi dobi, časniku Delo, na Pop TV-ju, prakso je delal tudi pri The Guardian London …
Bil je verjetno prvi novinar  na Celjskem, ki si je v začetku devetdesetih nabavil računalnik. Kljub modernizaciji pa je ostal zvest svojemu stilu pisanja.
Pravi, da bi bilo Celje lepo, ko bi v njem vladali knežja modrost in tlačanska pozornost do sotlačana, ne pa zveze, lakomnost in napuh. O prestopu v politiko nikdar ni razmišljal.
“To je umazan posel. Moja osebna opredelitev je, da nisem novinar zato, da bi spreminjal svet, ampak zgolj zato, da povem ljudem tisto, kar imajo pravico vedeti. Potem pa naj se odločijo sami na volitvah,” je med drugim povedal.

Vse in še več o tem, celoten jutranji pogovor z NEVERJETNIM ŠTAJERCEM, POSLUŠAJTE TU.