Neverjetna Štajerka: kvačka vsa oblačila in prave umetnine

Že več kot 20 let kvačka: ne le kap ali prtičkov, kot naše babice, pač pa tudi plašče, oblačila za kužke, ustvarja umetnine v kombinaciji z bistriškim aluminijem.

Je profesorica zgodovine in sociologije, pravo poslanstvo pa vidi v širjenju ročnodelske spretnosti kvačkanja: Urška Smole iz Slovenske Bistrice je NEVERJETNA ŠTAJERKA. Z njo so na Radiu Rogla kvačkali to jutro.

Obuja in širi dediščino

Bistričanka Urška Smole izjemno rada kvačka – da to dela z vsem srcem, potrjujejo tudi njeni tečajniki: na osnovni šoli v Tinju na Pohorju znajo po njeni zaslugi kvačkati vsi. Obuja in širi našo dediščino. Kvačkala je tudi v projektu priloge Ona – tam celo torbice.
Izpod njenih rok nastajajo srečne kapice, plašči za dekleta in puloverji za kužke; njene kvačkarije so izobešene na stenah kot umetnine; ker to so.
Urška Smole že več kot 20 let kvačka, a se še ni zakvačkala v svoji ustvarjalnosti. Je profesorica zgodovine in sociologije, njeni izdelki pa so našli pot že po vsej Sloveniji. Vsak ima svojo, posebno zgodbo.

Male skrivnosti velike umetnice

Njeni izdelki so prave umetnine; ampak enkrat se je bilo treba naučit: je to znanje nanjo prenesla babica, mama?

Urška na osnovni šoli v Tinju na Pohorju vodi ročnodelski krožek. Se sploh kdo v generaciji izmuzne, da ne bi znal kvačkati? Je sploh kaj, kar ni mogoče skvačkati? In kako sta kvačkala voditelja Radia Rogla Peter Klima in Iztok Krajnc?

In tudi kvačkanje pripisujemo ženskam – je med moškimi tudi želja po tem znanju, prihajajo na tečaj?

Posebnost njenih izdelkov je tudi, da kvačka v enem kosu. Kot smo že omenili, je v njeni kolekciji vse: jopice, pončoti, oblekce, tudi plašči … Koliko časa kvačkašplašč?

Njeni izdelki imajo zgodbo, že zato, ker so v celoti ročno delo in plod tvoje ustvarjalnosti … Pa tudi dejanske zgodbe so v ozadju: do srečnih kapic so jo pripeljali kužki …

 

Oglas