Nevarna ambrozija na Konusovem travniku

 

Pelinolistna ambrozija je izjemno alergena rastlina, ki se tudi pri nas vse bolj širi. Konjičani so opozorili, da se nevarna ambrozija razrašča po Kousovem travniku.

Ambrozija je zelo nevarna, ne le zato, ker velja za enega najmočnejših alergenov, temveč tudi zato, ker je zelo invazivna. S hitrim razmnoževanjem uničuje razvoj domorodnih biotskih vrst, škodo lahko povzroča tudi na kmetijskih zemljiščih. Le en grm naredi na milijone pelodnih zrn in na tisoče semen, ki lahko s pomočjo vetra prepotujejo več sto kilometrov in kalijo še več desetletij. Prav zaradi škodljivosti je tudi z zakonom zapovedano njeno odstranjevanje in zatiranje. Od 4. avgusta 2010 velja tudi odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia, ki določa, da morajo lastniki zemljišč, na katerih raste ambrozija, škodljive rastline odstraniti in preprečiti njihovo ponovno rast.

Jo sploh poznate?

ambrozija2Zgodi se da ljudje ne poznajo ambrozije, ali pa jo prepoznajo samo na fotografij, v naravi pa je ne opazijo. Ambrozija je podobna pelinu, vendar so njeni listi večji in temno zeleni, deljeni in porasli z dlačicami. Raste grmičasto, trenutno je visoka okoli 50 centimetrov, kasneje pa bo zrasla od enega metra do metra in pol. Steblo je pokončno, razvejano in poraslo z gostimi dlačicami. Rumeni cvetovi v obliki grozdastega socvetja rastejo na vrhu stebla in stranskih vej, trenutno pa dela cvetne nastavke, ki bodo zacveteli v nekaj dneh in odcveteli septembra. Ker je njen cvetni prah zelo napadalen, predvsem za dojenčke, je treba rastlino izpuliti, še preden zacveti.

Več o nevarni ambroziji in kdo jo bo odstranil na Konusovem travniku, kjer je devet lastnikov zemljišč pa v prihodnji števili NOVIC.