Navadno volčje jabolko je trajnica z vpadljivimi, svetlo oranžnimi košaricami, ki v sebi skrivajo okrogel oranžen plod, ki ne le, da je užiten, ampak je tudi okusen in zdrav. Po domače jim ljudje radi rečejo kar ‘lampijončki’, saj res nenavadno spominjajo na te ljubke kitajske svetilke. Volčje jabolko je sijajen za jesenske in zimske sušene aranžmaje.
Če imamo možnost, si plod volčjega jabolka privoščimo v njegovi sveži obliki – užitna sta tako perujsko kot navadno volčje jabolko, le da so plodovi prvega nekoliko bolj okusni. Mešanica kislega in sladkega se ohrani tudi v posušenih plodovih, v katerih so arome in hranila še bolj koncentrirani.
Navadno volčje jabolko imenujemo tudi zlata jagoda, fizalis, kitajska laterna ali pokalin. Raste v senci, med grmovjem in se tako razraste, da jo morate redno redčiti, sicer vam preraste vse ostale rastline. Rastline zrastejo do 75 cm, imajo poleglo razraslo steblo in srčaste liste. Na kratkih poganjkih zacvetijo umazano beli do bledo rumeni cvetovi, iz katerih se razvijejo okrogle majhne jagode, ovite v pergamentno dekorativno ovojnico. Lampijončki so najprej zeleni, nato pa postanejo oranžni do oranžno-rdeči. Navadno volčje jabolko je skoraj zrelo, ko je čaša oranžno obarvana in že nekoliko osušena.
Navadno rastline volčjega jabolka vzgojimo iz semena, trajne vrste pa lahko razmnožujemo spomladi z delitvijo korenin ali s koreninskimi potaknjenci. Sejemo jo februarja v lončke, aprila presajamo na prosto, cveti v avgustu in septembru.