Naš kuža se je izgubil. Kaj pa zdaj?

Žal prazniki še vedno minevajo tudi ob pokih petard, ki pa zelo vznemirjajo tudi naše hišne ljubljenčke. Pogosto živali pok tako prestraši, da zbežijo. Kaj storiti, če vašega ljubljenčka ni domov?

Kličeš in kličeš, iščeš povsod naokoli, sprašuješ mimoidoče in sosede, a njega ni domov. Naš kuža ali muc se je izgubil – kaj pa zdaj?
Najprej ohranite mirno kri. Če ljubljenčka ni domov, je zagotovo zelo neprijetno in stresno, a pomembno je, da ukrepamo mirno in zbrano. S pomočjo nasvetov iz Zavetišča Zonzani smo zbrali nekaj napotkov, da bo ljubljenček spet čim prej pri vas.

Tudi stroški

Lastnik mora po izgubljeno žival, nameščeno v zavetišču, priti v osmih dneh, sicer jo lahko oddajo komu drugemu. S tem bo sicer imel tudi stroške.
Kot smo pred časom poročali v enem od naših časopisov, zavetišče lastniku zaračuna prevoz živali, delo na terenu, vso potrebno oskrbo do vrnitve, ob tem lahko nastanejo tudi stroški cepljenja proti steklini in veterinarske oskrbe (sterilizacije, kastracije,..). Za psičko, ki je bila denimo najdena 20 kilometrov od zavetišča, tam preživi vseh 30 dni in je pred posvojitvijo sterilizirana, vse skupaj nanese skoraj 450 evrov. Če lastnika ne najdejo, stroške poravna pristojna Občina, torej tista, v kateri je bila žival najdena.


1. PREIŠČITE
Takoj ko opazite, da je vaša domača žival izgubljena, podrobno preiščite lokacijo, kjer je bila nazadnje videna, in o pogrešani živali povprašajte ljudi v bližini.

2. OBVESTITE
Če se prvi korak ne posreči in vaše živali še vedno ne najdete, potem ste izgubo dolžni čim prej sporočiti zavetišču za živali (najkasneje v 72 urah).

Ker morajo biti vse domače živali, rojene od leta 2004 naprej, zakonsko označene (čipirane), o izgubi obvestite tudi veterinarsko postajo, da pristojni veterinar v centralni register vnese, da je žival pogrešana.
Obvestite lokalne medije (pri nas informacije o izgubljenih in najdenih živalih dnevno objavlja Radio Rogla).
Objavite sliko živali s podatki na družbenih omrežjih (Facebook, Instagram, …) – omogočite, da se bo objavo lahko delilo, saj bo tako dosegla širši krog uporabnikov. Prosite svoje prijatelje, da objavo delijo. Objavo delite tudi na facebooku bližnjega zavetišča za živali, v različne Facebook skupine (npr. izgubljene in najdene živali,… ).
Lahko tudi pripravite plakate o izgubljeni živali in jih razdelite ali polepite na primerna mesta na območju, kjer se je žival izgubila. Obvestite lahko tudi lokalna društva za zaščito živali.

3. OPIŠITE
V opisu svoje živali bodite natančni: kje in kdaj se je izgubila, je čipirana, kako je videti (katere pasme je, kakšne barve, posebnosti v videzu,…), katerega spola je, kako ji je ime, je sterilizirana ali kastrirana,… Priložite tudi fotografijo živali in pustite svoje kontaktne podatke oz. podatke lastnika.

4. SPOROČITE
Ko se žival k vam vrne, ne pozabite o tem obvestiti veterinarske ambulante, zavetišča in medijev, ki ste jih obvestili o izgubi. Izbrišite ali popravite objavo na družbenih omrežjih.
zivali.jpg – za podlago namesto barve!


Radio Rogla pomaga

Tudi na Radiu Rogla pomagajo, da bo vaš ljubljenček čim prej doma. Če pogrešate žival, lahko pokličite 03 757 45 10 in na radiu bodo objavili obvestilo.
Povedati je treba: katero žival pogrešate, kje je bila nazadnje videna, kako je videti, kakšne posebnosti (denimo nosi rdečo ovratnico), kako ji je ime, kam lahko najditelj pokliče. Lahko pošljete tudi fotografijo živali, saj vsa obvestila objavijo tudi na spletni strani Radia Rogla (www.radiorogla.si). Rubrika Izgubiš, najdemo je sicer na sporedu ob delovnikih ob 11.30 in 18.40, ob sobotah ob 12.50 in ob nedeljah ob 10.40.
(Nina Krobat)